Executivul Primăriei Timişoara a elaborat deja un proiect de hotărâre prin care se doreşte transferarea Turnului de Apă de pe strada Gheorghe Bariţiu nr. 3 din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara printr-un contract de donaţie. Chiar dacă viceprimarul Dan Diaconu afirmă că ar fi diverse variante de a-l pune în valoare şi de a-l introduce în circuitul turistic şi comercial, de la concesionare la închiriere, parteneriat public-privat sau vânzare, din spusele primarului Nicolae Robu pasul următor va fi în mod cert vânzarea acestui obiectiv inclus pe lista monumentelor istorice ale Timişoarei. Monumentul construit la începutul anilor 1900, care a fost lăsat în paragină, ar putea deveni pe viitor o afacere profitabilă.
„Turnul de Apă din Iosefin va fi trecut, la proxima şedinţă de consiliu, în patrimoniul consiliului local, în domeniul public, și totodată transferat din domeniul public în domeniul privat. Vrem să îl punem în valoare și o vom face prin vânzare. Trebuie să definim un caiet de sarcini, să stabilim foarte clar, având în vedere că este un monument, ce se va putea face acolo şi ce obligaţii îşi asumă cumpărătorul, de a păstra elementele arhitecturale, monumentale, pe care turnul le are. Aceştia sunt paşii pregătitori, vreau să vă evidenţiez că nu rămânem cu nimic la nivel de vorbe”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Aşa cum a declarat şi cu alte ocazii, edilul crede că în acel loc s-ar preta cel mai bine amenajarea unui restaurant.
„Va trebui stabilit un caiet de sarcini cu foarte mare atenţie, unul care să arate clar, de la început, pentru viitorul cumpărător, ce-l aşteaptă. E vorba de un monument şi acolo nu se va putea face orice şi oricum. Trebuie păstrate toate elementele arhitecturale care dau valoare acelui monument şi tot ce se va întâmpla în el, prin amenajările ce vor avea loc, va trebui să fie cu avize din partea Comisiei de monumente. Se poate face un restaurant (…), se pretează cel mai bine pentru aşa ceva, dar amenajat în mod corespunzător”, a conchis primarul.
Consiliul Local Timişoara a adoptat, în urmă cu câteva luni, o hotărâre prin care s-a stabilit ca Direcţia de Patrimoniu a primăriei să identifice toate clădirile aflate în proprietatea municipalităţii care nu aduc venituri, urmând să propună apoi consiliului local vânzarea acestora. Consilierii au dat atunci şi câteva exemple de astfel de obiective – cuprinse de altfel în HCL 83 din 3 august 2012 -, printre acestea numărându-se mai multe monumente istorice: Turnul de Apă din Iosefin, două case aflate în ruină din zona turnului, două clădiri din curtea fostului Comisariat Militar şi chiar o aripă a Primăriei Vechi de pe strada Vasile Alecsandri şi a… Bastionului.
Primarul Timisoarei repune pe tapet ideea de a vinde Turnul de apa din Iosefin
Alesii locali din Timisoara vor sa vanda monumente istorice si sa concesioneze spatii in parcuri
Citiți principiile noastre de moderare aici!