Cele șapte contracte de finanțare se ridică la aproximativ 207 milioane de lei și vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă administrate de Administrația Națională „Apele Române”, prin structurile teritoriale ale acesteia. Aceste diguri sunt intabulate și se află în proprietatea publică a statului român.
În Timiș, traseul cicloturistic se va întinde pe 65 km.
Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Banat, a declarat pentru Tion că proiectul prevede construirea unui traseu cicloturistic pe digul de apărare a râului Timiș, pe care instituția îl administrează. Este vizat tronsonul Albina-frontieră Serbia, malul stâng al râului Timiș.
„Pista va avea 65 km, va fi construită pe coronamentul digului de apărare, în construcția pistei vor fi folosite soluții verzi, calea de rulare va fi realizată din agregate, asfaltul nefiind permis în extravilanul localității. Traseul va trece prin șase localități din județul Timiș: Parța, Giera, Ghilad, Ciacova, Pădureni, Sacoșu Turcesc. Pista nu va afecta funcționalitatea digului, fiind posibil accesul pe dig în caz de intervenție la inundații sau pentru întreținerea digului. Prin acest proiect, încurajăm ecoturismul, prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternative”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Banat.
Proiectul pistei de 65 km este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componenta 11-Turism și cultură.
De asemenea, în Timiș, tot cu bani europeni va mai fi amenajat traseul cicloturistic „Cu bicicleta prin vest”.
Consiliul Județean Timiș, lider de proiect, a semnat parteneriate cu județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Traseul va avea 1.837 de kilometri pentru bicicliștii pasionați de pedalare din vestul țării. În Timiș, aceștia vor avea la dispoziție un traseu de 440 de kilometri.
Aurica Zamfiroiu, coordonatorul Serviciului Managementul Proiectelor din cadrul CJT, a precizat, recent, că în Timiș viitoarea pistă include traseul EuroVelo 13, iar în celelalte județe Via Transilvanica, zona Carpatica și zona Râuri.
Ruta EuroVelo 13 poartă numele de „Iron Curtain Trail – Ruta Cortinei de Fier”. Este cunoscută la nivel european pentru că străbate o rută care se întinde de la Marea Barents până la Marea Neagră, pe un traseu ce depășește de 9.950 de kilometri.
Pe aceeași temă:
Cu bicicleta prin vest: traseu de peste 400 km, care nu include legătura cu Vama Cenad
Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13
Prima hartă de cicloturism a Timișului. 15 trasee care unesc lacuri, păduri, sate și orașe
Trimite articolul
XMai rămâne de rezolvat problema deseurilor si a saivanelor presărate pe malul Timișului, și aici ma refer la câinii ce păzesc mioarele și pot deveni agresivi cu cicliștii.
Ar fi interesant și pe partea dreapta a raului cu acces de la Urseni, Giroc și Sag.