Într-o industrie în care şi o zi de întârziere poate însemna pierderea iremediabilă a calităţii, producătorii de vinuri din România se plâng tot mai mult din cauza schimbărilor climatice. Căldura mare din timpul verii poate strica producţia. Dacă până nu demult perioadele de recoltare a strugurilor erau clar definite, acum nu se poate şti clar când este optimul culegerii. Unele soiuri de struguri sunt mai mult, altele mai puţin afectate, cert este că ultimii ani au afectat clar producţia de vin şi calitatea acestuia.
„Evenimentele climatice au fost cele care ne-au deranjat. Depinde şi de soi, unele rezistă mai bine la aceste modificări. Ultimii ani au fost cam defavorabili, au fost perioadele cu căldură mare vara, iar iarna şi primăvara cele cu îngheţ”, ne-a declarat Arina Antoce, oenolog, profesor universitar specializat în acest sector.
Conform specialistului, anul 2017 a fost un an mediu şi din punct de vedere al cantităţii şi al calităţii vinului. Ani buni pot fi consideraţi 2010 sau 2011, producţia depinde şi de soi sau de situarea podgoriei, într-o zonă mai mult sau mai puţin umbrită. Cert este că, în ultimii ani, producătorii de struguri sunt nevoiţi, ca urmare a problemelor climatice, să recolteze mai devreme strugurii. „Încălzirea globală influenţează producţia, trebuie efectuată recoltarea mai devreme”, a mai spus Arina Antoce.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/cele-mai-bune-vinuri-romanesti-sunt-la-cea-mai-noua-editie-a-vinvest/2013990
Citiți principiile noastre de moderare aici!