„În contextul creşterii alarmante a numărului de incendii produse la vegetaţia uscată în judeţul Timiş, cât și în alte țări precum Grecia, Italia, Turcia, unde au fost înregistrate victime omenești și pagube devastatoare, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, împreună cu ISU Banat al județului Timiș, în calitate de vicepreședinte tehnic al CJSU Timiș, am transmis o adresă către toate primăriile cu privire la incendierea vegetației uscate și a resturilor vegetale, solicitând primariilor să procedeze la informarea cetățenilor cu privire la sancțiunile aplicabile, prin toate mijloacele de comunicare posibile, pentru a preveni și stopa fenomenele de ardere a vegetației și a altor deșeuri”, anunță prefectul Timișului Zoltan Nemeth.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, exceptând situațiile de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
Făptuitorii, urmăriți prin GPS
Pentru a urmări incendiile de vegetație, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat’’ și cei ai Gărzii de Mediu vor transmite la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) informații referitoare la locul și momentul producerii arderilor, conform localizării GPS. Mai departe, instituția poate tăia din subvențiile alocate fermierilor, pe lângă amenzile pe care le pot lua aceștia.
„Cetăţenii trebuie să fie informați cu privire la faptul că pot fi sancționați contravențional pentru încălcarea obligațiilor de a nu incendia miriştile, stuful, tufărişurile, vegetaţia ierboasă sau deșeurile, cât și cu privire la faptul că le poate fi diminuată, de către APIA, subvenția pentru terenul incendiat”, a mai precizat prefectul Timișului.
Amenzi între 3.000 și 50.000 de lei
Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul de la protecţia mediului şi fără informarea serviciilor de intervenție se sancţionează contravenţional de către Garda Națională de Mediu cu amenzi cuprinse între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor şi a altor materiale combustibile se poate sancţiona contravenţional de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!