Numeroase clipuri au fost postate pe Youtube de către martorii puternicului incendiu din Complexul Studenţesc, ele creând o imagine completă atât a sinistrului, cât şi a modului în care au intervenit pompierii.
Între timp, reprezentanţii ISU Banat au stabilit că incendiul a fost provocat de depozitarea improprie de jar sau cenuşă nestinsă într-o anexă aflată între cele trei fast-food-uri. Acea anexă se pare că era folosită doar de unul dintre cele trei fast-food-uri, aflat în stânga restaurantului Roy.
„Cauza probabilă este depozitarea de jar sau cenuşă nestinsă lângă materiale combustibile. Concret, în amplasamentul acela erau trei unităţi de alimentaţie publică. De la unul dintre ele, care este şi cel mai mic, se obţinea jar şi cenuşă care nu erau depozitate într-un spaţiu protejat, ci într-o anexă lângă cutii de carton, lădiţe şi alte ambalaje. De la anexă, focul s-a propagat rapid, facilitat şi de faptul că imobilele din jur erau construite din lemn şi polistiren. În total, au ars 1400 de metri pătraţi”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Diana-Sindia Vlaia.
Mai mult, aceasta a precizat că acel fast-food, fiind mai mic de 50 de metri pătraţi, nu era obligat prin lege să obţină avizul de securitate la incendiu şi, prin urmare, nu a fost niciodată controlat de pompieri.
„Acea unitate de alimentaţie publică nu deţine aviz de securitate la incendiu, fiindcă este foarte mică şi, potrivit HG 1639 din 2007, dacă este sub 50 de metri pătraţi, nu are nevoie. Noi verificăm toate unităţile care deţin aviz de securitate la incendiu dacă respectă toate regulile. Ultimul control a fost efectuat în decembrie la toate unităţile de alimentaţie publică care intră sub incidenţa Hotărârii de Guvern respective”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a ISU Banat.
Vă reamintim că pentru stingerea incendiului extrem de puternic care a cuprins, vineri după-amiaza, cele trei fast-food-uri, pompierii au intervenit cu opt autospeciale şi s-au luptat cu flăcările timp de mai bine de două ore. Două persoane au necesitat intervenţii medicale, după ce au fost intoxicate cu fum, una dintre ele, o femeie de 60 de ani, proprietara terenului pe care se află cele trei unităţi de alimentaţie publică, fiind salvată dintre flăcări şi transportată la spital.
Alte articole pe aceeași temă:
TionTV: Restaurantul Roy, distrus de flacari uriase
Citiți principiile noastre de moderare aici!