Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Diana-Sindia Vlaia, a afirmat că incendiul din sala de concerte a Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara a izbucnit pe un coridor de acces şi s-a extins către scenă, cauza probabilă fiind „fumatul în locuri nepermise”.
„Cauza probabilă este fumatul în locuri nepermise. Incendiul a izbucnit pe un coridor de acces şi s-a extins spre scenă”, a afirmat Vlaia.
Această teorie este confirmată şi de mai mulţi elevi ai Colegiului de Artă „Ion Vidu” care au declarat că acel loc este folosit de elevi pentru a fuma fără a fi văzuţi de profesori.
Întreaga şcoală s-a umplut de fum şi a fost evacuată în urma incendiului de marţi. O uşă din apropierea scenei a fost cuprinsă de flăcări, iar elevii din clasele mari au sărit cu găleţi cu apă, alături de profesori, să stingă vâlvătaia până să ajungă pompierii.
Nu mai puţin de şase autospeciale de pompieri şi mai multe echipaje SMURD şi ambulanţe s-au deplasat la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” de pe strada Cluj. Sala de concerte a instituţiei timişorene este considerată unică în Europa prin acustica ei. În momentul izbucnirii incendiului, în sala respectivă se aflau două piane, dintre care unul evaluat la aproximativ 20.000 de euro, şi alte instrumente muzicale.
UPDATE. Directoarea Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”, prof. Speranţa Doina Cătană, contrazice varianta pompierilor cu privire la izbucnirea incendiului. Aceasta spune că, în urma unei anchete efectuate în şcoală, a descoperit trei elevi de clasa a VI-a, două fete şi un băiat, care au declarat că s-au jucat în holul din spatele scenei. Băiatul a aprins nişte chibrituri, însă susţine că le-a stins. El urmează să fie tras la răspundere. Măsurile care se vor lua împotriva lui vor fi stabilite de consiliul profesoral.
La Colegiul de Artă au sosit şi inspectori de la Primăria Timişoara, care vor evalua pagubele. În urma incendiului de marţi, sala Liceului de Muzică din Timişoara nu mai poate fi temporar folosită pentru concerte.
Directoarea şcolii spune că instituţia nu are bani pentru reparaţii şi asteaptă ajutor din partea primăriei.
UPDATE 2. Directoarea şcolii exclude categoric varianta ca incendiul să fi fost provocat de o ţigară uitată aprinsă.
„Nu e de la ţigară. Nici măcar nu se pune problema! S-au jucat cu chibriturile! Urmează nişte sancţiuni”, ne-a declarat prof. Speranţa Doina Cătană, directoarea Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”. Aceasta spune că trei elevi de la coregrafie s-au jucat cu chibriturile în apropierea scenei: „Noi nu avem sală şi ei cum lucrează pe grupe, jumătate trebuie să aştepte până le vine rândul, iar ceilalţi pleacă acasă. Îşi făceau lecţiile, jumătate stătea în spate şi făceau lecţii. Majoritatea erau cuminţi. Până la proba contrarie. Elevii se mai joacă. Cum a găsit să se joace cu chibriturile băiatul, să vadă cum arde, nu ştiu. Celelalte colege i-au spus că face o prostie, iar el le-a răspuns că a stins chibriturile. I s-a părut că a stins. A mocnit, din cauza asta s-a şi aprins atât de tare, că era mocnit. Aici era fum. Nimeni nu a fost anunţat că e foc. Toată lumea a fost anunţată că e fum. Chiar pocnise ceva. O fată care exersa la chitară chiar a auzit o pocnitură. Cum a ars, probabil ceva a căzut”, a afirmat directoarea şcolii.
Colegiul „Ion Vidu” pregăteşte două evenimente importante
Încă nu se cunoaşte cu exactitate valoarea prejudiciului. Din fericire, nu au fost afectate instrumentele care se aflau în sală. Elevii au fost cei care, împreună cu profesorii, au fugit să le tragă afară, pentru a nu fi cuprinse de flăcări.
„Ne-au impresionat elevii. Unii au luat hainele de pe ei şi le-au pus pe pian, să nu fie afectat. Şcoala nu are de unde să aibă bani de reparaţii. Sperăm să fim ajutaţi de primărie. Suntem îngrijoraţi pentru că avem două evenimente uriaşe şi ca însemnătate, şi ca implicare organizatorică. Este vorba despre concursul internaţional de percuţie care are loc în 5, 6, 7 aprilie şi de olimpiada naţională de muzică, teatru şi coregrafie care are loc începând din 12 aprilie. Sperăm să se ţină. Problema este birocraţia. Eu încă sper”, a adăugat Cătană.
În cursul zilei de miercuri, la Colegiului de Artă „Ion Vidu” s-au deplasat pentru cercetări atât reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, cât şi ai Poliţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Timiş.
Inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz speră ca sala să fie reparată cât mai repede. Reprezentantul IŞJ nu crede că se vor lua măsuri împotriva conducerii de la „Ion Vidu”.
„Deocamdată nu s-a stabilit prejudiciul. Probabil că primăria va da resursele financiare necesare acestor reparaţii. Asta nu înseamnă că se exclude strângerea unor donaţii. Conducerea şcolii puţin probabil că va fi acuzată de ceva. Are de făcut o cercetare în legătură cu aceste evenimente. Am înţeles că au fost depistaţi acei copii care au stat la sursa acestui incendiu şi consiliul de administraţie şi consiliul profesoral vor trebui să ia măsurile de rigoare”, ne-a declarat Francisc Halasz.
B.A.M.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!