Cei care aleg să se înscrie vor urma cursurile unei școli profesionale în sistem dual, unul de succes în Germania. Ei vor beneficia de bursă, transport plătit și o masă caldă pe zi. Programul a fost pornit de trei dintre cele mai importante lanțuri comerciale din România, acestea având acționariat german. Astfel, absolvenții clasei a opta se pot înscrie începând cu 12 iunie la o școală profesională. „Școala de Carte și Meserii”, denumirea proiectului are programate înscrierile în două sesiuni: 12 – 16 iunie și 26 – 30 iunie. Pentru clasele de comerciant-vânzător, elevii se pot înscrie la secretariatele liceelor partenere, în Timișoara acordul fiind semnat cu Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu. Pentru înscrierea la clasa de învățământ profesional în sistem dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală.
Între 3 și 6 iulie, elevii înscriși vor avea o scurtă întrevedere cu reprezentanți ai liceelor partenere și ai companiilor pentru a se cunoaște și a-și exprima motivația de a participa în acest program. Programul „Școala de Carte și Meserii” se desfășoară în parteneriat de către companiile cu capital german Hornbach, Lidl Și Penny Market și este susținut de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România). Sistemul de învățământ profesional dual, nou introdus în sistemul de învățământ profesional de stat se adresează tinerilor absolvenți de clasa a 8-a până la vârsta de 26 de ani care au înclinații practice și își doresc să urmeze o carieră în comerț. În clasa a X-a și a XI-a elevii se vor afla 2-3 zile pe săptămână în compania parteneră pentru a-și dezvolta abilitățile practice, necesare meseriei, iar în restul timpului își vor însuși cunoștințele teoretice în cadrul liceului.
Companiile se vor implica activ în formarea tinerilor, incluzându-i pe aceștia în echipa lor, dându-le acces la formări de calitate, oferindu-le mentorat și susținere pe întreaga perioada de 3 ani a acestei formări. După absolvire, elevii vor putea fi angajați în companiile unde au făcut practică și pot continua cariera în comerț. Totodată, după absolvirea formării în sistem dual pot să își continue studiile, să dea examenul de Bacalaureat și chiar să urmeze o facultate, dacă își doresc acest lucru. Pe perioada școlarizării elevii beneficiază lunar de bursă de 400 lei (200 lei din partea statului, 200 lei din partea companiei), decont de transport și masă de prânz pe perioada practicii, asigurate de companie.
„Școala de Carte și Meserii” este un program de formare profesională realizat după metoda germană, adică o îmbinare bine echilibrată între teorie și practică. La finalizarea cursurilor, elevii obțin o diplomă recunoscută internațional în meseria de comerciant-vânzător, precum și oportunitatea de angajare într-una din cele trei companii partenere. Totul se desfășoară sub atenta supraveghere a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în baza unui contract între elev, părinte, companie și școală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!