A trecut un an și opt luni de când s-a semnat contractul de finanțare, iar lucrările vor începe luni, 28 ianuarie. Începând cu această dată, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice îi invită pe credincioși să meargă la slujbe în alte biserici din oraș, de aceeași confesiune, până când se vor finaliza intervențiile, care includ și schimbarea pietrei cu care este pavată podeaua Domului.
Lucrările vizează reabilitarea componentelor artistice, restaurarea pietrei și a metalului, lucrări de intervenții la criptă, lucrări de reabilitare a rețelei electrice, a celei sanitare, văruirea exterioară și multe altele. Banii europeni vor fi utilizați la refacerea pardoselilor și a tencuielilor interioare, la curățire, renovare și restaurarea elementelor sculpturale și decorative, la reparații și înlocuirea ferestrelor deteriorate, la restaurarea vitraliilor, refacerea instalațiilor de încălzire și electrice, la iluminatul decorativ, reparații la mobilier, refacerea tencuielii și rezugrăvirea fațadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi și burlane, dar și executarea unui iluminat nocturn ambiental, în scopul punerii în valoare a arhitecturii clădirii.
Proiectul are o durată de implementare de 39 de luni. Tot în urma acestui proiect european va fi restaurată inclusiv cripta bisericii, zona urmând să devină accesibilă publicului în vederea vizitării.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a contractelor este de 16.460.849 lei fără TVA, din care 16.118.710 lei contribuție europeană și 342.139 lei contribuția Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara. Sc Danart Import Export SRL este firma care se va ocupa de lucrări de intervenții asupra componentelor artistice, iar SC Constructim SA de lucrări de intervenții generale.
„Episcopia Romano-Catolică dorește, prin intermediul acestui proiect să crească în primul rând atractivitatea acestui obiectiv, este un edificiu important nu doar pentru cei care trăim în acest oraș, ci pentru fiecare creștin, știm foarte bine câți oameni vin în această catedrală și se reculeg spiritual. Dorim să venim în sprijinul omului ca el să recunoască pe bunul Dumnezeu și prin frumusețea acestei catedrale”, transmit reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice.
Catedrala va fi închisă o perioadă de timp pentru că va fi schimbată piatra din pavaj. Catedrala se va închide de luni, 28 ianuarie, când vor fi deja muncitori în lăcașul de cult.
„Acum mai bine de un an, în același loc am semnat contractul de finanțare. Vor începe lucrările. Sunt puține proiecte și lucrări de o asemenea complexitate care necesită foarte multe tipuri de competențe și o bună coordonare. Schimbarea va fi dramatică după executarea lucrărilor”, a spus Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prezent la evenimentul care dă startul lucrărilor, alături de reprezentanții Consiliului Județean Timiș și de episcopul romano-catolic Excelența Sa Csaba Pal, a declarat că speră ca în 2021 lucrările la acest edificiu să ajungă într-un stadiu în care catedrala să poată fi vizitată de turiștii care vor călca în Capitala Europeană a Culturii Timișoara, iar reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice din urbea de pe Bega trag nădejde ca până în 2021 lucrările să fie finalizate.
„Acest edificiu va fi pus în valoare și mai bine, după restaurare. Nu știu cât se va face până în 2021, când orașul nostru va fi Capitală Europeană a Culturii, dar sper să se ajungă într-un stadiu în care să se poată vizita chiar și cu schele. Ar fi un plus la ceea ce oferim noi ca și Capitală Europeană a Culturii dacă măcar parțial Domul ar fi accesibil celor care ne vizitează și timișorenilor”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!