„Ne dorim încurajarea producătorilor autohtoni, creșterea consumului de produse românești, cât și dezvoltarea micilor producători prin stimularea de noi afaceri și inițiative locale, pe cont propriu. În funcție de rezultate, vom construi astfel de centre și în celelalte bazine legumicole din Timiș”, spune președintele CJ, Alin Nica.
Despre centrul de legume și fructe se vorbește de câțiva ani și chiar a fost motiv de lupte politice în ședințele de plen ale Consiliului Județean Timiș, în special din cauza locației. După o așteptare lungă, reprezentanții județeni au anunțat miercuri, 9 martie, începerea efectivă a lucrărilor de execuție.
„Primul centru de legume și fructe construit în regim public din județul nostru a intrat oficial în lucru. Etapele de întocmire a documentației au fost depășite, astfel că se poate lucra efectiv la ridicarea centrului. (…) Antreprenorul are la dispoziție 20 de luni pentru a preda obiectivul, însă se vor depune toate eforturile pentru comprimarea acestui termen”, spun cei de la CJ Timiș.
Pentru proiectarea, execuția și dotarea centrului au fost alocați din fonduri județene aproape 20,6 milioane de lei. Dotarea presupune aducerea unor echipamente precum linii de sortare, colectare, refrigerare etc.
Investiția se concentrează pe un teren de 11.500 mp din comuna Tomnatic. Zona a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
„Centrul de legume și fructe vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc. În urma investiției vor fi create 28 de noi locuri de muncă. Depozitul va avea rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole”, ne informează reprezentanții administrației județene.
Trimite articolul
XTotal inutil, nu se mai ocupă mai nimeni de aceast sport extrem, riscant și cu cheltuieli enorme, adică cultivatul legumelor. Va sta gol.
-
Chiar ca extrem, riscant, cu cheltuieli enorme. La mine pe balcon. Ca din pacate n’am ce au altii.
Acum este mult prea tardiv construirea acestui centru.
Trebuia facut acum cel putin 25 de ani,dar primarii care au trecut pe acolo ca voda prin loboda au facut ceea ce stiu ei mai bine , adica zero barat.
Ceea ce fac si acum.
Tineretul tarii se ocupa de legume pe ogoarele din vestul Europei.
Iar sensul acela giratoriu de la Tomnatic este anacronic.
Daca nu ar fi cele doua fabrici din apropiere toata zona ar fi o imensa vale a plingerii.