Protestul a fost iniţiat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), la care sunt afiliate sindicate din consilii judeţene, primării şi instituţii subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării.
Sindicaliştii reclamă dezinteresul guvernanţilor faţă de problemele angajaților din administraţia publică locală şi se plâng că sunt ultimii din întreg sistemul bugetar atunci când vine vorba de nivelul salariilor. Ei spun că au cerut Guvernului, încă de anul trecut, acordarea de tichete de masă sau o normă de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care instituţiile realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii, şi creşteri salariale, dar revendicările lor nu au fost soluţionate favorabil. Urmarea – se pregăteşte întreruperea activităţii timp de o zi în a doua parte a lunii aprilie, la o dată care urmează să fie anunţată.
Guvernanţii le-au promis intrarea în vigoare a unei noi legi a salarizării unitare începând cu anul 2016, dar reprezentanţii FNSA se tem că sunt doar declaraţii cu iz electoral, având în vedere că anul viitor vom avea din nou alegeri.
„Le reamintim guvernanţilor că aceleaşi promisiuni le-au fost făcute salariaţilor din administraţia publică locală şi în anul 2012, când s-au angajat că vor modifica salarizarea deficitară a acestei categorii de personal, obţinând astfel votul majorităţii angajaţilor din primării şi consilii judeţene din România. Modul în care şi-au respectat aceste promisiuni reiese din situaţia actuală privind salarizarea şi drepturile angajaţilor din administraţia publică locală din România, unde peste 50% din angajaţi au venitul egal cu salariul minim pe economie ( 975 lei). Din aceste motive are loc un exod masiv al salariaţilor din sector, care de multe ori preferă să desfăşoare activităţi necalificate în ţări din cadrul Uniunii Europene”, afirmă preşedintele FNSA, Valer Suciu.
Sindicatul liber al salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local a început să strângă deja semnături pentru protest. În judeţul Timiş au fost adunate peste 1.400 de semnături potrivit liderului de sindicat Tiberiu Negrei. Mai exact, 1.431 până în data de 10 aprilie.
Au semnat pentru greva generală oameni din aproape 70 de primării din Timiş, printre care Lugoj, Sânnicolau Mare, Buziaş, Ciacova, Deta, Gătaia, Jimbolia, Recaş, Biled, Cenad, Cărpiniş, Dumbrăviţa, Giarmata, Ghiroda, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Sacoşu Turcesc, Șag, Pişchia, Peciu Nou, Variaş, Teremia Mare, Uivar, Victor Vlad Delamarina, Liebling şi altele, potrivit situaţiei prezentate de sindicalişti.
Pe listă se regăsesc de asemenea salariaţi ai Căminului de Persoane Vârstnice din Timişoara şi ai Serviciul pentru Protecția Copilului și Familiei Timişoara, angajaţi ai Poliţiei Locale Lugoj, ai Serviciul Public Sere şi Zone Verzi şi ai Casei de Cultură Lugoj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!