Evenimentul este organizat de Clubul Sportiv Ride Competition, în parteneriat cu Federația Română de Triatlon. Pentru concurs există și o finanțare a Primăriei Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Prima ediție a avut loc în 2022 și a fost declarată „un real succes”. De altfel, la ediția din acest an sunt așteptați de două ori mai mulți participanți.
„Sunt foarte bucuros că triatlonul se întoarce în Timișoara, un oraș cu foarte mult potențial de dezvoltare pentru sportul nostru. Succesul primei ediții a Timișoara Triatlon, mă face să sper că într-o bună zi, sper in viitorul apropiat să putem să organizăm împreună o competiție de calibru european, deoarece nivelul echipei de organizare, calitatea infrastructurii si frumusețea orașului ne permit acest lucru”, transmite Vlad STOICA, președintele Federației Române de Triatlon.
Probele concursurilor
Triatlonul este, în general, cunoscut ca fiind un test de anduranță. La Timișoara Triathlon, prin traseul urban ales, se dorește și activarea orașului. Ar fi, de altfel, singura competiție de triatlon din România care se desfășoară complet în interiorul orașului. Vor participa atât triatloniști experimentați, cât și amatori. Traseele sunt concepute în funcție de celebrele curse „IRONMAN”, un simbol al rezistenței umane și al realizărilor remarcabile în lumea sportului.
„Cea mai lungă cursă de la Timișoara Triathlon este cursa de HALF 70.3 (jumătate din distanța IRONMAN), numită și HALF IRONMAN după celebrul concurs cu același nume. Cursa IRONMAN este una dintre cele mai prestigioase și epuizante competiții de triatlon din lume. Este cunoscută pentru provocările fizice și mentale intense pe care le impune participanților și pentru distanța sa impresionantă. Semnificația cursei HALF IRONMAN constă în faptul că este o probă de anduranță extremă care combină trei discipline sportive: înot, ciclism și alergare. Participanții trebuie să înoate 1,9 km, să parcurgă cu bicicleta 90 km și să alerge un semi-maraton de 21 km. Completarea acestor distanțe solicitante într-un timp limitat, fără pauze între ele, reprezintă un adevărat test de rezistență, voință și perseverență”, precizează reprezentanții Clubului Sportiv Ride Competition.
La Timisoara Triathlon participanții pot opta pentru patru curse de lungimi diferite:
• distanță medie HALF IRONMAN – 1.9 km înot + 90 km ciclism + 21 km alergare
• distanță standard OLYMPIC – 1.5 km înot + 40 km ciclism + 10 km alergare
• distanță scurtă SPRINT – 750 m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare
• distanță foarte scurtă SUPER SPRINT- 270 m înot + 13 km ciclism + 1,7 km alergare.
Cea mai lungă probă va dura peste patru ore, însă majoritatea participanților vor ajunge la linia de finish după 5-6 ore de la start. De altfel, pe distanțele HALF și OLYMPIC se poate participa și în echipă, sub forma de ștafetă, cu câte doi sau trei concurenți.
Traseele
Prima probă a concursurilor va fi cea de înot, desfășurată pe canalul navigabil Bega. Aceasta este și singura ocazie când este permis înotul în canalul Bega. Se va pleca din patru locații diferite, corespunzătoare fiecărei lungimi de cursă, aflate în amonte de terenul de sport de vizavi de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).
„Înotul pe Canalul Bega, în interiorul orașului, oferă o foarte bună vizibilitate. Proba de înot poate fi urmărită de public de pe podurile Decebal si Michelangelo, precum și de pe ambele maluri, între stațiile de vaporetto Dacia și Catedrala Mitropolitană. O surpriză plăcută pentru concurenți va fi traseul organizat în aval – vom vedea multe recorduri personale la acest concurs”, precizează organizatorii.
Urmează, mai apoi, proba de ciclism. Va fi străbătut un traseu închis în întregime traficului auto: Bd. I.C. Brătianu, str. 20 Decembrie 1989, Primărie, Catedrala Metropolitană, Bd. M. Viteazu, Bd. V. Pârvan, Bd. C. Coposu, str. Pestalozzi. O nouă tranziție, înainte de proba de alergare, va avea loc tot pe terenul de sport de pe Vasile Pârvan, nr.5. De aici se pleacă spre finish-ul din Piața Libertății.
„Poarta de finish este în Piața Libertății unde vor fi delimitate zona de eveniment, scena pentru premiere și zona de refacere pentru concurenți. Pe ecranul adiacent scenei clasamentul poate fi urmărit live și vor fi derulate imagini din timpul competiției. Zona de eveniment va fi înțesată de corturile cluburilor de triatlon, sponsori și firme care comercializează produse specifice celor trei sporturi ale triatlonului. Zona de street-food, muzica animată de DJ fac ca această zonă să atragă un public semnificativ”, se mai arată în comunicat.
La fața locului, la finish, vor fi prezenți cunoscutul prezentator timișorean Florin Mihoc și Alex Ciocan, fost preşedinte al Federației Române de Ciclism şi comentator Eurosport.
Organizatorii au recreat traseele și pe aplicația „Plot a Route”. Acestea pot fi consultate aici:
-
înot (HALF 1.900 m, OLYMPIC 1.500 m, SPRINT 750 m, SUPER SPRINT 280 m);
-
ciclism – HALF 90 km, OLYMPIC 41,5 km, SPRINT 21 km și SUPER SPRINT 13 km;
-
alergare – HALF 22 km, OLYMPIC 10 km, SPRINT 6 km și SUPER SPRINT 1,8.
Programul Timișoara Triathlon
Evenimentul va fi deschis încă de vineri, 14 iulie, când vor fi ridicate și kiturile de concurs și vor fi repartizate numerele de concurs. Concret, organizatorii au anunțat următorul program:
Vineri, 14 iulie 2023
-
Universitatea de Vest din Timișoara – hol etaj, Aula Magna
-
15:00 – 21:00 Ridicare kituri de concurs participanți – hol etaj UVT;
-
17:30 – 18:45 Interviuri concurenți și parteneri, Moderator: Alex Ciocan (Eurosport);
-
19:00 Deschiderea oficială a competiției & Ședința tehnică – Aula Magna UVT
-
19:00 – 19:15 Cuvânt deschidere ținut de reprezentanți ai Timișoara Triathlon, Primăria Municipiului
-
Timișoara, OMV Petrom, Universitatea de Vest din Timișoara.
-
19:15 – 20:15 Ședința tehnică pentru concurenți, Vasile Goșa – Director de concurs Timișoara Triathlon, Diana Miazga – Delegat Tehnic Federația Română de Triatlon;
-
20:15 – 20:30 Tombola numerelor de concurs
Sâmbătă, 15 iulie 2023
START COMPETIȚIE
-
08.00 – 12:00 Malul Begăi, în amonte de terenul de sport vizavi de UVT;
-
08:00 START cursa HALF 70.3;
-
10:00 START cursa OLIMPIC;
-
11:00 START cursa SPRINT;
-
12:00 START cursa SUPERSPRINT;
FINISH COMPETIȚIE
-
10:00 – 18:00 Piata Libertătii, Timișoara, MC: Florin Mihoc (TVR Timișoara), Alex Ciocan (Eurosport);
-
12:00 – 12:30 Trec linia de sosire primii concurenți de la toate cursele;
-
12:30 – 13.30 Declarații de presă și interviuri concurenți și parteneri – cortul VIP;
-
13.30 – 14:00 Majoritatea concurenților trec linia de sosire;
-
14:00 – 15:00 PREMIERE OPEN;
-
16:00 – 17:30 PREMIERE AGE GROUPS;
-
20:00 – 24:00 PARTY Timisoara Triathlon , D’ARC PE MAL.
Restricții de trafic
Poliția Rutieră a aprobat, drept urmare și anumite interdicții pe unele străzi din zona centrală. Traseul evenimentului va fi închis traficului rutier în intervalul orar 06:00 – 16:00, cu excepția benzii 1 de pe Bd. Vasile Pârvan, care se va deschide la ora 18:00. Vor fi afectate următoarele străzi:
-
Bd. I.C. Brătianu, sectorul dintre Piața Iancu Huniade și sensul giratoriu de la intersecția cu str. Michelangelo (ambele sensuri);
-
str. C. Telbisz;
-
str. 20 Decembrie 1989 (ambele sensuri);
-
str. Patriarh M. Cristea;
-
Bd. M. Eminescu, sectorul dintre str. Patriarh M. Cristea și str. 20 Decembrie 1989; sugerăm limitarea accesului doar pentru riverani încă de la intersecția cu str. Michelangelo, pt prevenirea aglomerării;
-
Bd. C.D. Loga, sectorul dintre str. Patriarh M. Cristea și Bd. Regele Ferdinand I;
-
Bd. Regele Ferdinand I;
-
str. George Enescu; Splaiul Spiru Haret;
-
pod Mitropolit A. Șaguna / Mihai Viteazu;
-
Bd. M. Viteazu (de la intersecția cu str. Sf. Rosalia, sensul spre Catedrală);
-
Bd. V. Pârvan (ambele sensuri);
-
str. T. Lalescu (sensul înspre Bd. V. Pârvan);
-
trecerea prin pasajul Michelangelo (ambele sensuri);
-
Bd. C. Coposu (ambele sensuri);
-
str. J.H. Pestalozzi (ambele sensuri; pe sectorul dintre intersecția cu str. Cuvin și cea cu str. Ștefan cel Mare banda 1 va fi delimitată și rămâne deschisă traficului auto);
-
Splaiul Nistrului (sectorul dintre intersecția cu Bd. 3 August 1919 și Bd. C. Coposu).
În schimb, traficul auto se desfășoară nestingherit pe următoarele rute:
-
pe relația Hotel Continental > str. Michelangelo > pe deasupra pasajului Michelangelo și pe relația în sens invers Aleea F.C. Ripensia > pe deasupra pasajului Michelangelo, str. Michelangelo;
-
pe relația Splaiul Tudor Vladimirescu – la dreapta pe Bd. M. Viteazu.
De asemenea, vor fi restricții și pe traficul naval de pe Bega. Circulația Vaporetto va fi întreruptă pe sectorul dintre stația de la Podul Dacilor (Piața Badea Cârțan) și stația de la Podul M. Viteazu (Catedrala Metropolitană), în intervalul orar: 06:00 – 12:15.
Trimite articolul
XMda…imi era dor de restrictii…se circula asa bn…
-
Ia-ți bicicleta și nu te mai plânge, așa faceți toți. Aveți capul ăla gol.