Primăria Municipiului Timișoara organizează, între 2 și 6 aprilie, o campanie de eliminare a căpușelor. Substanțele folosite, însă, au acțiune și împotriva altor insecte. Tratamentele vor fi aplicate doar terestru, noaptea, între orele 21 și 5.
Ca de obicei, reprezentanții primăriei dau asigurări că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător, iar substanțele folosit sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii. Se va stropi, mai exact, cu Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin şi concentraţie specifică pentru combaterea căpuşelor.
„În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute. Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire”, mai recomandă reprezentanții primăriei.
Pericolul căpușelor
Asupra pericolelor pentru sănătate aduse de căpușe, medicii au venit frecvent cu avertizări. Micile insecte se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri), iar infecțiile apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.
„Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută pentru fixare o zonă convenabilă, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge. Prin mușcătură își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și alta doi clești cu rol de fixare. Căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni”, spuneau, de exemplu, medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Chiar dacă autoritățile au acțiuni de dezinsecție împotriva acestora, specialiștii tot insistă asupra respectării unor recomandări:
• Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe: la iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisa, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje.
• Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.
• În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur.
• Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii).
• Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
• Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.
• La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
• Faceți dus zilnic. La dus, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa.
• Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălare și uscare cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
• Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă: pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 de ore, iar virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.
Bineînțeles, dacă ați fost mușcați de căpușă, este recomandat ca extragerea ei să se facă la spital, de către medicul chirurg, cât mai devreme de la descoperirea ei. Căpușa trebuie îndepărtată în totalitate, fără a rupe partea posterioara a corpului sau capul să rămână înfipt în rană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!