„Primăria Municipiului Timişoara demarează lucrările de aplicare de tratamente la sol pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor, începând cu data 02.05.2013, pe spaţiile verzi aparţinând municipiului. Ploile abundente de la sfârşitul sezonului rece, continuate cu temperaturile ridicate din ultima perioadă, au determinat condiţii favorabile de înmulţire a insectelor producătoare de disconfort pentru populaţie şi vectoare de boli transmisibile la om, fapt pentru care sunt necesare măsurile de combatere a acestora”, spune viceprimarul Dan Diaconu. În primă fază se va interveni la sol, ia în săptămânile ce urmează vor avea şi loc şi tratamente aeriene, se va interveni cu elicopterul, precizează reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara.
Autorităţile locale dau asigurări că substanţele folosite de firma care se ocupă de dezinsecţie sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele. Totuşi, reprezentanţii municipalităţii avertizează crescătorii de albine să limiteze pe cât posibil zborul acestora în această perioadă pentru că în condiţii de soare puternic albinele pot fi afectate.
Oficialii primăriei le reamintesc cetăţenilor că şi ei, la fel ca şi firmele şi instituţiile publice, au obligaţia, potrivit unei hotărâri de consiliu local, să intervină şi să ia măsuri pentru combaterea muştelor, ţânţarilor şi gândacilor, în caz contrar riscând sancţiuni. Astfel, în conformitate cu HCL 371 din 2007 modificată şi completată, persoanele fizice pot primi amenzi de la 500 la 1.000 de lei, iar cele juridice de la 1.000 la 2.500 de lei dacă nu efectuează lucrări de dezinsecţie imediat ce se constată apariţia insectelor (ţânţari, muşte, gândaci etc.), dacă nu intervin concomitent cu acţiunile organizate de primărie prin operatorii în domeniu, dacă fac dezinsecţie folosind pesticide dăunătoare, neautorizate, şi substanţe care afectează insectele polenizatoare, dacă nu se ocupă, înainte de începerea tratamentelor de combatere a insectelor, de salubrizarea şi igienizarea spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor etc.
Pentru ca tratamentele să fie eficiente, autorităţile fac apel la cetăţeni să ia măsuri pentru a-şi face curăţenie în gospodăriile proprii şi pentru combaterea muştelor, a ţânţarilor şi a altor insecte sau să anunţe prezenţa acestora la dispeceratul operatorului Deraton, la telefon 0256/ 214.778, sau direct la Primăria Timişoara, la Direcţia de Mediu, sunând la 0256/408.366.
Citiți principiile noastre de moderare aici!