Pentru a susține examenul de Evaluare Națională, la nivelul județului Timiș, s-au înscris 5.502 de elevi, absolvenți de clasa a opta. Din totalul celor înscriși în ultimul an de gimnaziu, în anul școlar care tocmai s-a încheiat, sunt puțin peste 300 de elevi care nu se regăsesc pe listele candidaților la examene.
„În anul școlar 2023-2024 au fost înscriși în clasa a VIII-a 5959 de elevi, dintre care 5859 în învățământul de masă și 100 în învățământul special. Elevii din învățământul special nu participă la evaluarea națională, decât la cererea scrisă a părintelui/reprezentantului legal. În acest an școlar nu s-au depus cereri pentru elevi din învățământul special.
Dintre cei 5859 de elevi din învățământul de masă, la evaluarea națională s-au înscris 5502, iar 357 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la EN VIII 2024.
Dintre motivele pentru care unii elevi nu s-au înscris la EN VIII 2024, menționăm: există absolvenți ai clasei a VIII-a care se înscriu în învățământul profesional-pentru care nu este obligatorie participarea la evaluarea națională, există elevi corigenți, elevi cu situația școlară neîncheiată, elevi care au fost retrași – plecați în străinătate, elevi cu risc de abandon școlar.
Pe de altă parte există elevi cu CES și curriculum adaptat, încadrați în învățământul de masă și care nu participă la evaluarea națională decât la cererea scrisă a părintelui/reprezentantului legal; pentru cei mai mulți astfel de elevi nu s-au depus solicitări de înscriere la EN VIII”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Pentru a asigura accesul la probe, cei de la IȘJ Timiș facilitează susținerea examenului și pentru elevi care se încadrează la anumite categorii speciale:
„Până în acest moment au fost raportate 109 cazuri speciale și au primit aprobarea Comisiei Judeţene, după cum urmează: 11 elevi: TSI (tulburări specifice de învățare), 6 elevi: TSA (tulburări de spectru autist), 5 elevi: diabet, 1 elev cu deficiențe de vedere. 1 elev (cu diagnostic oncologic) va susține examenul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 1 elev va susține examenul la domiciliu, (având școlarizare la domiciliu).
Organizăm de asemenea susținerea probelor scrise la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, cu aprobarea comisiei naționale, pentru un candidat din județul Caraș Severin care este spitalizat.”, mai transmit cei de la IȘJ Timiș.
Pentru această sesiune a Evaluării Naționale, la nivelul județului Timiș s-au organizat 50 de centre de examen și un centru zonal de evaluare, cu cinci puncte de lucru.
Proba începe de la ora 9, când elevii din săli vor primi subiectele, foaia ștampilată și ciornele. Timpul de rezolvare a subiectelor este de două ore.
Subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile AICI, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15.
Citiți principiile noastre de moderare aici!