În cadrul Festivalului Baroc, în perioada 9-11 octombrie se va desfăşura la Timişoara prima ediţie a Zilelor muzicii pentru lăută şi chitară, eveniment organizat de Primăria Timişoara în parteneriat cu Asociaţia Festivalul Baroc din Timişoara şi Lute and Guitar Society of Romania.
Ediţia din acest an reuneşte mai mulţi artişti din ţară şi din străinătate, printre care: soprana Judit Andrejszki din Budapesta, lăutistul Michele Carreca din Roma, chitaristul şi lăutistul Costin Soare din Bucureşti, constructorul de instrumente Lörinczi Gyögy din Târgu Mureş, lăutistul şi chitaristul Caius Hera din Timişoara şi Saşa-Liviu Stoianovici din Bucureşti.
Timişorenii vor avea parte de recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale, vor putea participa la diferite ateliere cu tematică muzicală, precum şi la prezentări de instrumente din familia lăutei şi a chitarei.
De vineri până duminică, muzicienii participanţi la aceste evenimente vor susţine cursuri de măiestrie dedicate chitariştilor, lăutiştilor şi cântăreţilor. Până acum s-au înscris la cursurile de măiestrie elevi şi studenţi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Lugoj şi Deva, atât pentru cursurile de muzică instrumentală, cât şi pentru cele de muzică vocală.
Mai sunt locuri disponibile pentru cursurile de lăută şi chitară. Pot participa elevi, studenţi sau muzicieni profesionişti şi amatori, interpreţi la lăută sau chitară, care au în repertoriu muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului. Tematica masterclass-ului din acest an este interpretarea muzicii pentru lăută la chitară şi se vor pune în discuţie cele mai importante aspecte ale transcrierii şi interpretării corecte a muzicii vechi pe instrumente moderne.
Programul Zilelor muzicii pentru lăută şi chitară:
Vineri, 9 octombrie
Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2),
– ora 19.00 – Recitaluri, cursuri de măiestrie, prezentări de instrumente, invitaţi din ţară şi din străinătate, coordonator: drd. prof. Caius Hera;
– Recital de lăută renascentistă Costin Soare (Bucureşti) – lucrări de John Dowland şi Francesco da Milano;
– „Dragostea în vremea barocului” – scenete şi sonete din Shakespeare şi Moliere prezentate de Andrei Ursu. Regia artistică: Ana-Maria Cazacu.
Sâmbătă, 10 octombrie
Ambasada
– ora 11.00 – Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca şi Judit Andrejszki;
– ora 17.00 – Caius Hera – „Lăuta în Europa Occidentală, din cele mai vechi timpuri până în secolul XX”;
– ora 18.00 – Lorinczi Gyorgy – prezentare de instrumente din familia lăutei;
– ora 19.00 – Zilele muzicii pentru lăută şi chitară – recital de lăută barocă Michele Carreca (Roma), „Dragostea în vremea barocului” – scenete şi sonete din Shakespeare prezentate de Oana Petrescu, regia Ana-Maria Cazacu.
Duminică, 11 octombrie
Ambasada
– ora 11.00 – Masterclass cu Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera şi Judit Andrejszki;
– ora 17.00 – Saşa-Liviu Stoianovici, prezentare de instrumente orientale;
– ora 18.00 – Michele Carreca, prezentare repertoriu pentru lăută;
– ora 19.00 – Recital de muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului Timpuriu, „Dragostea în vremea barocului” – scenete din Shakespeare şi Moliere, cu Andrei Ursu şi Oana Petrescu, regia Ana-Maria Cazacu.
Intrarea la toate evenimentele este gratuită.
Festivalul Baroc aduce la Timişoara şi două personalităţi ale muzicii vechi: Jordi Savall, cunoscut la nivel mondial pentru readucerea la viaţă şi pe scenă a violei da gamba, şi Vincent Ségal, muzician francez care are în palmares colaborări cu artişti cum ar fi Steve Nieve, Elvis Costello, Cesaria Evora sau Blackalicious.
Concertul susţinut de Jordi Savall (viola da gamba & dirijor) şi Ansamblul HESPÈRION XXI – Andrew Lawrence-King (harpă barocă spaniolă), Rolf Lislevand (chitară & teorbă) şi David Mayoral (percuţie) este programat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul.
Concertul „1001 Poveşti Muzicale”, susţinut de Vincent Ségal – Franţa (violoncel), Derya Türkan – Turcia (kemence), Emmanuel Hovhannisyan – Armenia (duduk) şi Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann” este programat în 23 octombrie, de la ora 19.00, la Liceul „Ion Vidu”.
Prin Festivalul Baroc este marcată ziua de 18 octombrie 1716, când Prințul Eugeniu de Savoya şi-a făcut intrarea triumfală în Cetatea Timişoarei, eliberată de sub stăpânirea otomană.
Data de 18 octombrie a fost declarată zi de importanţă locală în Timişoara, prin hotărâre de consiliu.
Mai multe despre programul festivalului găsiţi aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!