Marți a apărut ordinul de ministru pentru înscrierea în învăţământul primar.
„Nu o să fie un an foarte uşor – de la an la an tendinţa părinţilor este de a se duce spre anumite şcoli, ar trebui copiii să fie repartizaţi pe unităţile de învăţământ în funcţie de domiciliu. Metodologia permite, în situaţia în care constatăm că sunt foarte mulţi copii aparţinând circumscripţiei, să putem face o realocare a străzilor pe alte circumscripţii. E foarte greu să facem acest lucru şi riscăm să ni se aducă acuze că defavorizăm pe unii şi favorizăm pe alţii”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.
Liceul Pedagogic, spre exemplu, şi-a propus două clase, anul trecut, şi a sfârşit prin a avea cinci clase.
În 16 februarie vor apărea circumscripţiile finale pentru înscrierea copiilor în clasa zero.
„Cei de la Pedagogic au copii de cinci clase şi şi-au propus două clase. Avem posibilitatea să majorăm acel plan de şcolarizare, dar în câţiva ani se poate întâmpla un lucru neplăcut – în câţiva ani toate clasele de gimnaziu pot avea ore de după-amiaza, spaţiul este cel care… este. Dacă nu le dăm acele clase va fi foarte greu – metodologia spune că toţi copiii din circumscripţie trebuie admişi la unitatea de învăţământ. Până vineri vom decide dacă dăm circumscripţie Pedagogicului, şi ei vor hotărî cum procedează. În orice formă am fi propus criterii, orice părinte le poate considera discriminatorii. Câţi dintre noi, părinţi, ne dăm seama că, neavând un loc fizic, evident că vor ajunge să aibă cursuri de după-amiaza”, precizează Aura Danielescu.
Părinţii îşi fac, de obicei, mutaţie sau viză de flotant în circumscripţiile unde se află şcolile unde doresc să-şi înscrie copilul, iar atunci au dreptul legal şi au prioritate pentru ca micuţul să păşească în clasa zero la acea şcoală. Printre școlile din Timişoara preferate de părinţi se numără „Grigore Moisil”, Şcoala nr. 16, Şcoala nr. 30, Colegiul Bănăţean şi Liceul Pedagogic.
„Şi din punct de vedere al calităţii este o scădere. La fel cum urcăm clasele ca număr, ar trebui să urcăm şi la calitate. Dacă anul trecut pe cinci clase am permis 150 de elevi, anul acesta pe două clase vom avea 50 de locuri”, mai spune Danielescu.
În județul Timiș sunt 268 de clase pregătitoare şi se preconizează că se vor înscrie 5.743 de elevi.
Înscrierea în clasa pregătitoare are mai multe faze – în perioada 18-26 februarie se vor organiza zile ale porţilor deschise în şcoli. În aceste zile copiii şi părinţii pot vizita spaţiile unităţii de învăţământ. Între 16 şi 27 februarie se vor organiza, în unităţile de învăţământ, întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor, iar în perioada 17 februarie – 11 martie are loc evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor.
Între 17 februarie şi 12 martie se va comunica rezultatul acestei evaluări părinţilor care au solicitat acest proces. În 16 februarie se va afişa, la sediul unităţii de învăţământ şi al inspectoratului şcolar, dar şi pe site-urile acestor instituţii, programul de completare a cererilor tip pentru învăţământul primar.
Între 23 februarie şi 13 martie are loc completarea de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copilului, a cererilor tip de înscriere. În 14 martie are loc procesarea cererilor de înscriere şi repartizarea în şcoala de circumscripţie a viitorilor elevi. În 17-19 martie se procesează cererile părinţilor care solicită înscrierea copilului la altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripţie, pe locurile rămase libere.
A doua etapă de înscriere începe în 23 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!