Lucrările de dezinsecţie ar urma să înceapă de săptămâna viitoare. „Ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, ce au favorizat înmulţirea insectelor producătoare de disconfort pentru populaţie, Primăria Municipiului Timişoara va demara, în funcţie de condiţiile meteorologice, începând cu data de 30 iulie 2014, lucrări de dezinsecţie aeriană pentru combaterea muştelor şi ţânţarilor”, au anunţat, vineri, reprezentanţii municipalităţii, printr-un comunicat semnat de primarul Nicolae Robu.
Dacă în alţi ani era un elicopter care survola Timişoara şi o firmă specializată stropea de muşte şi ţânţari, în baza contractului cu primăria, anul acesta până acum nu s-a intervenit cu mijloace aeriene, recunosc autorităţile locale. A expirat vechiul contract cu operatorul care făcea dezinsecţie. Şi nici săptămâna viitoare nu va interveni primăria de fapt, ci Consiliul Judeţean Timiş, care a decis să facă dezinsecţie pe raza judeţului, alocând peste 1,2 milioane de lei pentru această activitate.
„Am primit o adresă de la Consiliul Judeţean Timiş. Ne era comunicată intenţia de a se realiza lucrări de dezinsecţie şi în Timişoara. Era păcat să nu profităm, având în vedere că se face de către CJT. Mă refer la costuri. Primăria Timişoara nu plăteşte nimic, nu i s-a solicitat să plătească. Există o hotărâre de consiliu judeţean care spune că se fac pe raza judeţului aceste tratamente împotriva vectorilor, se fac aerian, cu cei de la Aeroportul Cioca. Noi am anunţat doar începerea lucrărilor. Noi nu am făcut lucrări aeriene anul acesta, doar la sol. Licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare este în curs, în 29 iulie vor fi deschise ofertele. Noi avem un contract acum pentru că s-a făcut o achiziţie directă, în valoare de 30.000 de euro, dar pentru zboruri sunt nişte costuri mult mai mari. Avem contract cu Deraton până la finalizarea licitaţiei”, a explicat şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
Autorităţile locale dau asigurări că substanţele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu pun în pericol populaţia şi animalele. Crescătorii de albine sunt totuşi atenţionaţi să limiteze zborul acestora, pentru că în condiţii de soare puternic pot fi afectate.
Chiar dacă primăria nu a intervenit corespunzător şi la timp, primarul Nicolae Robu face apel şi la cetăţeni să se apuce de dezinsecţie.
„Facem precizarea că, odată cu aplicarea tratamentelor pe domeniul public, o parte din insectele producătoare de disconfort se retrag în subsoluri umede sau inundate, anexe, casa scărilor sau acoperişuri ale imobilelor. Ţinând cont de aceste aspecte, Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu, face un apel la toţi cetăţenii, persoane fizice, juridice, instituţii, societăţi comerciale, asociaţii de proprietari/locatari să ia măsuri urgente de combatere a dăunătorilor, pe cât posibil concomitent cu operaţiunile efectuate de Primăria Municipiului Timişoara (n.r. – CJT)”, spune Robu, avertizându-i pe locuitorii urbei că riscă amenzi dacă nu se conformează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!