Așa cum tion.ro anunța încă de săptămâna trecută, dezinsecția aștepta… căldura, pentru că firma care a câștigat licitația ne-a anunțat că nu poate stropi împotriva țânțarilor pe vreme rea.
Licitația organizată de Primăria Timișoara a fost câștigată de Deraton, societatea cu care primăria a avut contract și acum trei ani. De trei ani însă nu s-a mai făcut dezinsecție la Timișoara. Acum, Deraton primește aproape 80.000 de euro, pentru a scăpa Timișoara de țânțari, contractul fiind valabil până în luna septembrie.
„Vom face dezinsecție de la sol, în parcuri, pe aliniamentele stradale, la perdelele de vegetație, în cartierele de locuințe, în curțile școlilor și în multe alte locuri”, ne spunea, zilele trecute, Leonard Roman, directorul Deraton.
Potrivit primarului Nicolae Robu, se va stropi încă de marți seară. Dezinsecția va începe pe malurile Begăi, iar edilul dă asigurări că în unele zone, unde există sesizări, se va face și deratizare, pentru că timișorenii s-au plâns de șobolani. Contractul cu Deraton se referă însă doar la dezinsecție.
„Dezinsecția va începe deseară, pe malurile Begăi și în diversele spații verzi pe care le avem în oraș. Se va face până la capăt. Se va face și deratizare. Conform contractului semnat, se face doar dezinsecție, dar mai avem semnale de la cetățeni că au apărut vietăți periculoase, o să cerem să se intervină și pentru șobolani în unele zone”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
Vă reamintim că Institutul Național de Sănătate Publică a cerut administrațiilor publice din țară să ia măsuri împotriva virusului Zika, însă Primăria Timișoara încă nu avea contract cu o firmă care să se ocupe de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, așa că s-a făcut o licitație specială doar în acest sens. Licitația inițială este blocată în instanță.
UPDATE. Timișorenii care nu fac dezinsecție în același timp cu primăria riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Evitați parcurile seara!
Potrivit contractului încheiat între primărie și firma care se ocupă de dezinsecție, se va stropi împotriva țânțarilor în funcție de condițiile meteo, pe toată perioada sezonului cald. Operațiunea va fi repetată la un interval de 14 zile.
„Acţiunea va începe cu parcurile din zona centrală şi cele de pe malurile canalului Bega. Se va continua cu zona centrală, iar apoi în toate cartierele din oraş. Municipiul Timişoara a fost împărţit în 6 sectoare, 3 la nord de canalul Bega şi 3 la sud de canalul Bega”, transmit reprezentanții primăriei.
Oficialii instituției de pe C.D. Loga le recomandă timișorenilor, dar și reprezentanților instituțiilor să desfășoare și ei operațiuni de dezinsecție în același timp cu acțiunea generală a primăriei. Motivul? Așa vor evita ca țânțarii să se ascundă în zonele netratate, „știut fiind faptul că tendința insectelor este de a se refugia în locurile în care dezinsecția nu a fost efectuată”. În caz contrar, riscă și amenzi, potrivit unei hotărâri de consiliu local.
„În conformitate cu prevederile HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – insectelor pe raza Municipiului Timişoara, art. 24, constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: neexecutarea lucrărilor de dezinsecţie odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu și executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare, precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”, transmit reprezentanții primăriei.
Mai mult, autoritățile locale le recomandă timișorenilor ca seara, între orele 21.30-23.30, să evite traversarea parcurilor și a zonelor verzi, mai ales atunci când văd utilaje ce stropesc împotriva țânțarilor.
Articole pe aceeași temă:
Dezinsectia asteapta caldura, la Timisoara. Se va stropi doar de la sol impotriva tantarilor
Dezinsectie in Timis. Consilierii judeteni incep lupta cu virusul Zika
Citiți principiile noastre de moderare aici!