Înscrierea copiilor în grupa mică (ori în alte grupe, dacă micuțul calcă pentru prima dată într-o grădiniță și este mai mare) începe de luni, 23 mai, în Timiș. Pentru cei care vor intra în grupa mică sunt disponibile 217 „clase” în județul Timiș. În Timișoara sunt aproximativ 100 de grupe mici, conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș. În anul școlar următor (2016-2017), la nivelul județului Timiș vor fi, conform planului IȘJ, aproximativ 850 de grupe (mici, mijlocii și mari) în tot județul. Fiecare grupă mică și mijlocie are un număr maxim de 20 de copii, iar cea mare – 30. În aceste zile, însă, s-ar putea schimba legislația, printr-o decizie a parlamentarilor, și s-ar putea înscrie un număr de 30 de copii în fiecare grupă, fie ea mare ori mijlocie.
Astfel, în perioada 23 mai – 10 iunie 2016 – ora 16.00, părinţii copiilor vor putea înregistra solicitările de înscriere în unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar care au locuri disponibile pentru anul şcolar 2016 – 2017. Înscrierea se face la fiecare grădiniță, iar orarul este stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există.
Ocuparea locurilor disponibile se realizează în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) grupa mică (copii de 3 ani), şi, în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
Documente necesare înscrierii:
Pe lângă cererea-tip, părintele/tutorele legal depune la unitatea de învăţământ:
- copie certificat de naştere copil
- copie C.I. părinte/tutore/reprezentant legal
- documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale/specifice ale celor trei unităţi de învăţământ pentru care au optat
În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor în învățământ preșcolar, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv criteriile de departajare generale și criterii de departajare specifice.
Criteriile generale de departajare sunt următoarele:
- Existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți; situația copilului care provine de la o casă de copil/un centru de plasament/plasament familial se asimiliază situației copilului orfan de ambii părinți;
- Existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- Existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
- Existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
În cazul în care numărul cererilor de înscriere, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate.
Criteriile specifice
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari aprobate de Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ și avizate de către Oficiul juridic al I.Ș.J. Timiș, până în data de 20 mai 2016;
Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menționate anterior. Prentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii tip de înscriere.
Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar
În perioada 13 iunie – 17 iunie 2016, toate unităţile de învăţământ cu grupe de nivel preşcolar vor procesa cererile.
Etapa I – Faza I – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de la unităţile de învăţământ exprimate ca primă opţiune. Termen-limită: 14.06.2016 ora 14.00.
Etapa I – Faza II – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de la unităţile de învăţământ exprimate ca a doua opţiune. Termen-limită: 16.06.2016 ora 14.00.
In această fază, în lista cererilor, se vor regăsi cererile de înscriere respinse la Faza I.
Etapa I – Faza III – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de la unităţile de învăţământ exprimate ca a treia opţiune. Termen-limită: 17.06.2016 ora 14.00.
In această fază, în Lista cererilor, se vor regăsi cererile de înscriere respinse la Faza II.
În 17.06.2016, ora 18.00, unităţile de învăţământ vor afişa listele finale ale copiilor înscrişi/admişi în grădiniţă, pentru anul şcolar 2016 – 2017.
Copiii respinşi în Etapa I – faza III vor putea fi înscrişi pe locurile rămase libere pentru Etapa II. Practic, se va încehia prima etapă de înscriere. Unităţile de învăţământ care nu mai au locuri disponibile după prima etapă nu pot primi cereri tip de înscriere pentru etapa a doua.
Etapa II de înscriere are loc între 27.06.2016 – 29.07.2016.
Etapa finală este cea de ajustări (01.08.2016 – 31.08.2016), care presupune introducerea cererilor de înscriere şi admiterea lor pe locurile rămase libere.
În această perioadă, respectiv 4 mai – 20 mai 2016 – are loc reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în anul şcolar 2015 – 2016 şi urmează să o frecventeze în anul şcolar 2016 – 2017. În data de 20 mai 2016, ora 16.00 se vor afişa listele nominale ale copiilor reînscriși şi a locurilor rămase libere.
Articole pe aceeași temă:
Scoli si gradinite desfiintate in Timis de ISJ. Motivul: numarul mic de copii
Lectii de educatie financiara pentru copiii din gradinitele timisorene
Citiți principiile noastre de moderare aici!