Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar, în Timiș sunt disponibile, pentru anul școlar 2019-2020, 6.150 de locuri în clasa zero. Pentru anul școlar viitor sunt propuse 279 de clase pentru copiii care pășesc pentru prima dată în bănci, în Timiș.
Sunt propuse 205 locuri în învățământul privat din Timiș și 5.945 în cel de stat.
Dintre acestea, în Timiș, 202 locuri sunt dedicate învățământului în limba germană, la stat, și 25 la privat.
Părintele poate opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris sau pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.
Înscrierile vor avea loc la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online (inscriere.edu.ro – procedura va fi disponibilă începând cu data de 4 martie), dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii.
Acte necesare pentru înscriere: cerere-tip de înscriere (disponibilă începând din 4 martie). copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului, copie şi original al certificatului de naştere al copilului, copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul). Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Completarea și depunerea cererilor va avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
Prima etapă se desfășoară între 4 și 22 martie, de luni până vineri, între orele 8:00 – 18:00.
În 29 martie are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.
A doua etapă are loc între 2 și 8 aprilie. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.
În 11 aprilie are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare a listei copiilor înscrişi după a doua etapă.
La solicitarea părinţilor, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Evaluarea se efectuează în perioada 26 februarie – 20 martie 2019. de către personalul de specialitate al CJRAE, personal de specialitate din alte instituţii/unităţi, precum şi de medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!