Până la primele studii reale care au dovedit că există ambrozia în aer, prin 2008-2010, oamenii se tratau cu antibiotice, crezând că sunt răciți, pentru că simptomatologia e atât de severă încât mimează o infecție. Tratament există, însă nu sunt disponibile prea multe date, dar se poate observa cum numărul celor alergici tot crește.
„În august și septembrie văd doar pacienți alergici la ambrozie, faptul că eu nu mai am loc pentru alți pacienți arată că o creștere. (…) Faptul că nu se face o statistică reală arată un pic de delăsare, așa încât nu există ceva clar, dar este sigur că a crescut numărul de pacienți și ocupă practic 60% dintre persoanele care au alergii, au alergie fie doar la ambrozie, fie asociat cu alte alergii. Deci un alergen determină simptome la 60% din pacienți, adică mai mult de 1 din 2 alergici au alergie la ambrozie”, spune Carmen Panaitescu Bunu, medicul primar alergolog la OncoGen, pentru Tion.
Medicul timișorean spune că a observat, în ultima perioadă, că alergiile încep să apară și la copii, chiar la vârste fragede.
„Sunt copii sub un an, care au manifestări la primul contact cu acest polen de ambrozie, ceea ce înseamnă că au pățit o sensibilizare intrauterină, ceva ce nu există la niciun alt polen”, a adăugat medicul primar alergolog.
„E rușinos să spun în secolul XXI: Când vă mănâncă nasul, înseamnă că-i polen”
În 2008-2010, cei de la OncoGen au desfășurat un proiect de cercetare. Au putut măsura prezența polenului, fiind un nivel extrem de ridicat.
„În zona noastră, (…) am putut măsura și cât de mult este și față de ce se știe că dă reacții alergice, la noi a fost un nivel de peste 15 ori mai mare. Și, din păcate, nimeni nu vrea să înțeleagă că aerul îl respiri de când te naști până mori, cel puțin de 16 ori în fiecare minut al vieții. Aceasta ar fi responsabilitatea autorităților, să aibă un sistem de monitorizare, să avertizeze populația, să știe când începe fiecare sezon polinic, ca oamenii să știe că sunt expuși. Este primul lucru de civilizația unui sistem sanitar, să informeze că există. E rușinos ca eu în secolul XXI să spun «când vă mănâncă nasul, înseamnă că-i polen»”, mai spune Carmen Panaitescu Bunu.
Sfaturi pentru alergicii la ambrozie
Medicul timișorean are și câteva sfaturi pentru timișorenii cu reacții alergice la ambrozie. În primul rând, ar trebui să fie atenți la simptomele care apar cam pe la sfârșitul lunii iulie, început de august, atunci când polenul ajunge în aer.
„Majoritatea experimentează aceste crize de rinoconjuctivită, care încep la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Simptomele se repetă ori de câte ori ies afară și devin din ce în ce mai severe, astfel încât, la jumătatea lui august, viața lor este afectată pentru că nu mai pot să se odihnească, nu se mai pot concentra la locul de muncă și sunt formele acestea care îi fac pe unii să plece din zonă. Pur și simplu își părăsesc casa și pleacă pentru o lună-două”, precizează medicul primar alergolog.
Tratamentul ar trebui început imediat ce apar simptomele. Alergiile acestea la ambrozie, odată ce se instalează, vor face reacții din ce în ce mai severe și atunci un tratament început cât mai repede controlează inflamația alergică.
„Această terapie trebuie ținută pe toată durata august-septembrie și să nu se oprească când se simt bine, pentru că simptomele vor reapărea. Să nu se plimbe pe afară atunci când bate vântul și este soare, mai ales dimineața, când e mult polen în aer, să-și curețe filtrele de polen la mașină. (…) Dacă au concediu, să plece măcar în weekend la munte, unde nu este ambrozie”, adaugă Carmen Panaitescu Bunu.
O altă „armă” ar fi imunoterapia, dar procedura este consumatoare de timp și durează cam trei ani. Practic, organismul învață să tolereze alergenul.
Peste 300 de terenuri posibil infestate cu ambrozie
Reprezentanții Poliției Locale au identificat și transmis primăriei o listă cu 330 de terenuri care ar putea fi infestate cu ambrozie. Municipalitatea a trimis somații proprietarilor, iar în perioada 1-15 iulie Poliția Locală face verificări la fața locului pentru fiecare teren pentru a constata dacă s-au luat măsurile necesare de cosire de către proprietari. Cei care nu s-au conformat sunt sancționați cu avertisment într-o primă fază, urmând ca ulterior, la reverificare, să fie sancționați cu amendă. Cuantumul sancțiunii este între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 si 20.000 de lei pentru persoane juridice.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XAm inteles ca in germania este eradicata doar prin cosire la un moment anume din ciclul de viata al buruienii? E complicat sa facem si la noi asta oare 2-3 ani la rand?
-
Daca o eradicheaza se inchide robinetul cu bani contra ambroziei, pana la eradicare autoritatilr pot scoate brosuri, pot face actiuni de informare, da amenzi, au alergici care cumpara medicamente din farmacii, mai baga o aplicatie de monitorizare zone cu ambrozie… mai tin o conferinta pe tema amnbroziei… ehee, cati bani se pot mulge daca NU o eradicheazs, cum propuneti dvs. Ca sa intelegem ce se intampla, trebuie sa gandim ca ei – se vor explica multe.
-
Da,simplu, dar unde nu e cap vai de copiii nostri
pe strada. Legumiculturîi colt cu N.D.Cocea terenul Primăriei e plin de ambrozie.Cine îi amendează și cine igienizeaza terenul?
-
Garda de Mediu are in competenta sa amendeze o primarie, N.D.Cocea este cu vegetatie intradevar dar….ai grija ca nu are ambrozie mergi si uitate mai bine, poate nu stii care e ambrozia
“Aceasta ar fi responsabilitatea autorităților, să” bla bla bla. ba, voi sunteti chiar tampiti la cap. voi chiar credeti ca “autoritatile” va vor binele sau ca le intereseaza de soarta voastra? ba, imbecililor. pe ce planeta traiti?? vine asta si are pretentii de la guvern. vai de capu’ tau.
Pe langa strada Gr. Alexandrescu, pe marginea noii parcari din Blascovici, pe langa Bega, plin de ambrozie. Inca nu a inflorit- mai vreo 2 saptamani. Sunt pe teren public, ar fi treba primariei sa o smulga. Horticultura decat sa bibileasca la panselute, mai bine ar smulge din radacini ambrozia. Ciuhandu, Robu au fost 0 in privinta combaterii ambroziei. Asta de acum deocamdata este tot 0.
-
esti total deplasat. tu nu stiai ca singurul rol al “SC Horticultura SA Timisoara” este sifonarea banului public? ai vazut cum atarna crengile deasupra fiecarui trotuar? oamenii astia nu lucreaza. primaria nu le zice nimic. primaria e prea ocupata sa fure bani si sa-i bage la ciorapul angajatilor. va doresc lucrurile de care va e frica, ba, labagisti din primarie!
-
Daca primaria nu face pe terenurile din proprietatea ei si pe domeniul public deloc sau …pe ici colo asa…cum vrei sa ceri la ceilalti proprietari sa faca nu e o contradictie ?
Oare din terenurile acestea inventariate nici unul nu este pe domeniul public?Sau si ambrozia a fugit de cei de la primarie?
-
si daca e pe domeniul public – CE? ce-o sa pateasca primaria? ce a patit pana acum? ce, a primit o amenda? HA HA. platita din banii cui? ai angajatilor primariei?
Pe hectare intregi din fostul Solventul creste in voie ambrozia. Probabil ca proprietarii fara chip de acolo nu pot fi gasiti ca sa li se scrie amenda.
Rezolva Dominic, rezolva tot. Dormiti linistiti, Dominic vegheaza pentru voi!