La Timișoara, în perioada 30 iunie – 7 iulie, va avea loc o acțiune terestră de dezinsecție, pentru combaterea țânțarilor și a larvelor acestora. Este a doua campanie de anul acesta, după cea de la începutul lunii mai. Dezinsecția se va desfășura între orele 21 și 6, însă numai dacă condițiile meteo o vor permite.
Reprezentanții Primăriei Timișoara (PMT) le transmit cetățenilor să evite să treacă sau să stea în zona de acțiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluțiile de combatere a insectelor. De asemenea, crescătorii de albine sunt sfătuiți ca în această perioadă să scoată stupii în afara ariei de stropire.
„Produsele folosite sunt: Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezisecţie terestră; Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare.
Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător”, spun cei de la PMT.
Vă reamintim, de serviciile de dezinsecție se ocupă Coral Impex SRL. Deși contractul cu firma a expirat în luna mai, legea prevede ca operatorii serviciilor de utilități publice să asigure continuitatea acestora pe o perioadă de maxim 90 de zile, la solicitarea autorității administrației publice.
Firma Coral Impex SRL, din Ploiești, a primit 18,4 milioane de lei, cu TVA, pe patru ani, pentru a asigura serviciile de DDD. Când s-a apucat de aceste lucrări, directorul Coral Impex spunea că sunt probleme cu șobolanii în toate cartierele orașului, existând și foarte multe focare de larve de țânțari. Totul venea după o perioadă de peste cinci ani în care în Timișoara aceste acțiuni nu au fost făcute ca la carte. Mai multe detalii, AICI.
Comparativ, în primul an de la câștigarea licitației, în 2019, Coral Impex a făcut opt dezinsecții de la sol și patru aeriene. În 2020, au fost mai multe campanii de dezinsecție: 19 de la sol și patru aeriene, în total 23. În 2021 au urmat 15 tratamente de dezinsecție de la sol și tot patru aeriene. În 2022, au fost făcute 22 de dezinsecții terestre și cinci aeriene.
Între timp, municipalitatea a anunțat că va lansa o nouă licitație pentru găsirea unui operator care să se ocupe de dezinsecție, deratizare și dezinfecție (DDD) în Timișoara.
Activitățile de deratizare și dezinsecție reprezintă o obligație atât pentru a autoritățile locale și instituțiile publice, cât și pentru agenții economici și cetățeni, în spațiile pe care le dețin sau administrează. Nerespectare acestor obligații se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 la 2.500 lei pentru persoanele juridice.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XVrem sa se si simta, ca de vazut tot nu va vede nimeni. Poate merita o campanie de poze… macar 1 pe cartier, dar sa existe o dovada clara ca ati trecut peste tot, ca ne rut tantarii. Din avion tot nu ati mai deslusi-o?
La mine au fost la sol si nu am tantari. Pune plasa, nu te astepta sa fie zero tantari.
Nu e rau ca au intarziat, au putut sii albinele sa isi faca treaba, sa lucreze in tot orasul 🙂
Ce atâta graba…???