Mulți postesc doar în ce privește mâncarea, dar postul nu înseamnă doar abținerea de la a consuma anumite alimente.
În documentul Sfântului Sinod despre „Importanța Postului și respectarea lui astăzi” se menționează că postul fără fapte de binefacere este mort. Sfântul Sinod transmite că postul nu se referă la o simplă abținere de la anumite mâncăruri, ci un post adevărat înseamnă îndepărtarea de rău, înfrânarea limbii, abţinerea de la mânie, îndepărtarea de pofte, de clevetire, de minciună, de jurământ strâmb. Lipsa acestora înseamnă un post bun. (Sfântul Vasile cel Mare – „Despre post”).
În bisericile din Timiș, în primele zile de post se va citi Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Luni și marți, 19 și 20 februarie, începând cu ora 19, la catedrala din Timișoara va susține aceste slujbe mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, iar miercuri și joi va sluji, de la aceeași oră, PS Paisie Lugojanul. La alte biserici, ora slujbelor ar putea să fie alta. Spre exemplu, la biserica din Iosefin, slujba în care se va citi Canonul cel Mare va avea loc în prima săptămână de post, de luni până joi, de la ora 18.
„Are loc Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în toate bisericile și mănăstirile. Canonul Sfăntului Andrei Criteanul este o slujbă care se oficiază întotdeauna în prima și a în a cincea săptămână a Postului Mare, cu precizarea că în prima săptămână din post se oficiază în serile de luni, marți, miercuri și joi, iar săptămâna a cincea în serile de miercuri și vineri.
Esența acestui canon este pocăința, părerea de rău a tuturor credincioșilor și clericilor, monahilor, pentru viața trăită uneori nu întotdeauna în conformitate cu poruncile lui Dumnezeu și legile evanghelice. Pentru a înțelege foarte bine ce așteaptă Dumnezeu de la noi, în acest Canon, de o frumusețe literară deosebită și foarte profund din punct de vedere duhovnicesc, ne sunt prezentate pilde de smerenie, de căință, de umilință ale unor sfinți și drepți ai Vechiului Testament, fiecăruia fiindu-ne adresat îndemnul de a călca pe urmele lor în drumul nostru duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus preotul Ionel Popescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!