Proiectul nu vizează strict amenajarea unui pasaj auto în Piaţa Victoriei, ci face referire la reorganizarea traficului pe Inelul I de circulaţie şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public în zona centrală a Timişoarei.
Consiliul Local Timişoara a aprobat, la începutul anului trecut, un prim studiu în acest sens. A fost contractată o firmă care a realizat două studii privind reorganizarea circulaţiei în centrul Timişoarei. În consiliul local a fost aprobată o variantă care prevede reîntregirea Inelului 1 de circulaţie prin amenajarea unui pasaj subteran auto în Piaţa Victoriei, prin faţa Operei, dinspre strada Sf. Ioan până după Liceul MIU, pe bulevardul I.C Brătianu, şi organizarea circulaţiei generale în sens unic de jur împrejurul centrului, pe traseul Piaţa Mărăşti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/ strada Paris – pasaj subteran Piaţa Victoriei – Bd. I.C. Brătianu – strada Hector – Piaţa I.C. Brătianu (Punctele Cardinale) – strada Oituz – Piaţa Mărăşti. Primarul estima, atunci, că totul ar urma să coste 5-6 milioane de euro. De asemenea, autorităţile locale au în plan să realizeze şi o parcare subterană cu 350-400 de locuri sub actuala parcare de la Modex și sub partea carosabilă a bulevardului I.C. Brătianu cu această ocazie. Anul acesta se va lucra doar la documentaţii, spun oficialii municipalităţii.
Primarul Nicolae Robu estimează însă că în cursul anului 2015 vor începe efectiv lucrările. „S-a finalizat licitaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru subpasajul Piaţa Victoriei (…) A expirat şi termenul de depunere a contestaţiilor, nu avem contestaţii, drept urmare vom semna contractul pentru reorganizarea circulaţiei pe Inelul 1 şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public. Studiile vor fi mai ample, nu se vor referi numai la pasajul din Piaţa Victoriei. Vrem să punem în aplicare acea idee de realizare a unui inel cu sens unic în centrul istoric (…) Firma care a câştigat licitaţia este Exe Company.ro SRL. Firma este din Bucureşti, ar fi parcă a unor italieni, şi valoarea la care s-a adjudecat această lucrare este de 102.507 lei, plus TVA, este o valoare mică (…) În 2014 nu sunt şanse să poată începe lucrările, în 2015 însă am dori să le începem. Evident că vom încerca să obţinem și fonduri europene dacă vom avea această oportunitate. Dar, oricum, este o lucrare pe care dorim să o realizăm, o lucrare pe care o considerăm extrem de importantă”, a afirmat Robu.
Iar dacă la Paris s-a putut, primarul Timişoarei nu vede de ce n-ar putea să fie şi la noi… ca pe Champs Elysees. „Chiar dacă este superflu să o mai precizez, totuși o fac, proiectul va avea în vedere ca intrările şi ieşirile din subpasaj să fie în armonie cu arhitectura zonei. Vom avea grijă… Așa cum pe Champs Elysees există subpasaj chiar la doi paşi de Arcul de Triumf și nimeni nu a spus vreodată că ar fi ceva strident, la fel şi noi putem face un subpasaj care să fie în armonie cu toată zona. Și când faci astfel de lucrări trebuie să fii dispus, dacă este nevoie, ca ele să coste un pic mai mult, pentru a da o notă și de frumusețe zonei și nicidecum ca ele să strice aspectul zonei”, a adăugat Robu.
Documentaţiile vor fi plătite din bani de la bugetul local, chiar dacă primarul afirma, la finele anului trecut, că există o firmă care s-a oferit să finanţeze partea de proiectare, mai exact să contribuie cu 30.000 de euro. Robu spune însă că nu s-a putut face acest lucru pentru că proiectanţii autohtoni ar fi pretins peste 100.000 de euro pentru o asemenea lucrare, aşa că, în cele din urmă, s-a decis să organizeze primăria licitaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!