După mai multe licitaţii, contestaţii şi procese, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că în curând va fi semnat contractul cu firma care se va ocupa de reabilitarea centrului. Vorbim despre un proiect în valoare de peste 65 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro, pentru care fostul primar Gheorghe Ciuhandu punea piatra de temelie încă de anul trecut, în campania electorală. Peste 42 de milioane de lei ar urma să vină de la Uniunea Europeana, 9,2 milioane de la bugetul de stat, iar restul de la bugetul local.
„Nu a existat nicio sentinţă care să descalifice vreo firmă, respectiv care să stabilească vreo firmă câştigătoare. Prin sentinţă, s-a cerut să se continue procedura de la prima licitaţie organizată, pentru că a fost o serie de trei licitaţii, şi comisia exact asta a făcut, ce a cerut acea sentinţă. A solicitat clarificări din partea firmelor rămase în competiţie şi apoi, considerând clarificările convingătoare, a lăsat în competiţie ambele firme care erau calificate şi a declarat câştigătoare oferta care era cu 2,5 milioane de euro mai ieftină decât cealaltă. Eu cred că timişorenii nu-şi doresc ca într-o licitaţie în care executanţii fac acelaşi lucru să fie desemnaţi câştigători cei care lucrează cu 2,5 milioane de euro mai scump. Dar răspunderea pentru orice licitaţie revine în totalitate comisiei, eu nu fac decât să vă spun ce mi-a răspuns mie comisia. N-am avut niciun amestec. Firma se cheamă Romprest şi vom semna contractul cu ea de îndată ce procedura ne permite să facem lucrul acesta. Asta înseamnă posibil chiar în această săptămână”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Chiar dacă nu exclude să se ajungă la noi contestaţii şi chiar dacă ne aflăm în prag de iarnă şi o asemenea investiţie va da peste cap traficul în zona centrală a oraşului, dincolo de faptul că ar putea fi descoperite noi vestigii arheologice, ceea ce ar putea conduce la blocaje, edilul spune că lucrările vor începe anul acesta, având în vedere că ar trebui să fie finalizate în cursul anului 2015.
„Categoric, de îndată ce semnăm contractul, vom începe lucrările, pentru că acest proiect european este la limita fezabilităţii sale (…) În instanţă se poate ataca orice. Dacă se atacă, conform legii, în timp ce se judecă o astfel de speţă, contractul semnat rămâne valabil şi lucrările se pot desfăşura. Dacă noi mai pierdem vremea cu discuţii, cu contestări, cu clarificări – atunci pierdem orice şansă ca fondurile să ne fie rambursate. Pentru că lucrarea o vom face oricum, dar nu e totuna dacă o facem cu bani de la bugetul local sau dacă o facem cu bani nerambursabili, de la Comisia Europeană”, a mai declarat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii au afirmat că reabilitarea va începe cu Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi alte câteva străzi din zona celor două pieţe.
Primarul nu a ascuns faptul că este posibil că o parte din bani să se piardă. „Suntem la limită. Dacă nu reuşim să finalizăm lucrarea într-un termen mai scurt decât cel stabilit de proiectant, atunci şi noi ar urma să pierdem o parte din bani. Durata stabilită de proiectant după câte îmi aduc aminte este de 23 de luni. Dacă socotim de acum încolo 23 de luni ieşim din graficul care ne permite rambursarea integrală a sumelor. Trebuie să facem o înţelegere cu executantul să se mobilizeze exemplar, la o capacitate peste cea cerută de caietul de sarcini de fapt, astfel încât să ne ajute să putem primi sumele în integralitatea lor din fonduri nerambursabile”, a declarat edilul.
În total, prin proiect sunt vizate pentru reabilitare şi modernizare patru pieţe – Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Ţarcului (General Traian Doda), şi zece străzi – Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri (pe tronsonul între Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii), Lucian Blaga (pe tronsonul între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Huniade), Florimund Mercy, Francesco Grisselini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.
Citiți principiile noastre de moderare aici!