În luna februarie a anului 2019, o parte din clădirea Băilor Neptun s-a prăbușit. Reprezentanții Asociației Locus, cei care derulează Herculane Project, au strâns fonduri (58.000 de euro din cei 100.000 necesari) pentru punerea în siguranță a Băilor Neptun.
„Fiind vorba despre bani privați, și nicidecum despre bani publici, legea nu a impus organizarea unei licitații publice pentru selecția executantului. Am căutat în schimb profesioniști și oameni cu adevărat pasionați. Compania RUSTIC este autorizată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar în anul 2016 a luat Premiul Cel Mai Mare la Trienala de Restaurare pentru lucrarea «Piața Cetății și Turnul Ștefan» din Baia Mare. (…) Mulțumim tuturor pentru sprijin și pentru donații”, transmit cei de la Herculane Project.
Cei de la Asociația LOCUS au dezvoltat un proiect tehnic pentru salvarea acestor băi, au cercetat în cel mai mic detaliu toate cele 62 de încăperi de tratament, au scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, au mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, au documentat detaliile și ornamentele. O parte din casă s-a prăbușit în februarie…
Asociația Locus, ce are sub tutelă inițiativa Herculane Project, a fost înființată de un grup de tineri arhitecți în anul 2017, având ca scop salvarea și promovarea patrimoniului României.
Articole pe aceeași temă:
Încep lucrările pentru salvarea Băilor Neptun din Herculane: Sperăm să mai reziste câteva săptămâni!
Citiți principiile noastre de moderare aici!