Primăria Timișoara anunță începerea lucrărilor pentru reabilitarea Cinema Studio, care va avea două săli de proiecție, una de 190 de locuri și alta de 64 de locuri, o recepție cu „cineshop”, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. În pod va fi amenajată o sală multifuncțională, un așa zis „Hub educațional”, care va servi drept spațiu de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spațiu pentru transmisiuni radio, unul de expoziții, precum și o sală de ședințe.
Investiția, mai mare decât suma de la licitație?
„Lucrările vor dura 18 luni, iar investiția se va ridica la 17 milioane de lei. Contractul de execuție a fost semnat cu firma Autiotech Multimedia Group SRL (din București – n.r.), împreună cu Mist Lider Construct SRL (din Timiș – n.r.)”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Nu se știe de unde au scos cei din primărie 17 milioane de lei, pentru că lucrarea era estimată, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la cel mult 12,2 milioane de lei fără TVA, adică 14,6 milioane de lei cu tot cu TVA. Conform PMT, investiția este cu 2,4 milioane de lei peste suma licitată. Ar fi ilegal ca lucrarea să fie atribuită la o sumă mult mai mare decât cea maximă din SEAP. Iar contractul nu a fost urcat încă pe site-ul Primăriei Timișoara.
Integrat în rețeaua Europa Cinemas
Pentru proiectul Cinema Studio, primăria a lucrat cu o companie de asigurări, care a donat documentația de aproape 150.000 de euro, cu Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent Timishort, asociații culturale care se vor implica și în managementul cinematografului de artă.
„Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar sperăm că vom convinge Ministerul Culturii să finanțeze și acest obiectiv din suma alocată programului Capitală Europeană a Culturii”, a spus primarul Dominic Fritz.
Potrivit PMT, viitorul cinematograf de artă al Timișoarei va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas. Va avea ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor, dar va deservi și domenii conexe industriei, cum ar fi producția de film de ficțiune, documentar sau animație, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri. La Cinema Studio va exista și un cafe-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare, cum ar fi lansări, mini-concerte, stand-up comedy.
Municipalitatea a preluat de trei ani de la Radef fostele cinematografe ale orașului. Planul este să fie transformate în centre culturale și sociale. Alte două se află în lucrări de reabilitare, Victoria și Dacia.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
X17 milioane lei pentru un ceva absolut inutil. Avem deja doua foarte ok. Usr = pnl = psd. Sifonarea de bani publici e lege. Fritz, nu pentru asta te-au votat timisorenii. Mai vino sa cersesti apoi pentru pulsoximetre! Traim intr-o lume de rahat, in care nevoile esentiale (scoli, spitale, drumuri etc.) trebuie satisfacute din donatii, intrucat taxele si impozitele se impart intre cateva gasti. Fritz face o generatie intreaga de politicieni tineri sa para din acelasi aluat cu alde generatia robu.
-
Raluca, cred ca am pierdut momentul cand s-a ales reprezentantul timisorenilor ca vad ca vorbesti in numele tuturor. Unii vrem si investitii in arta, spatii culturale si asa mai departe, ca perioada comunista a trecut.
Da, trebuie investit si in scoli si spitale (alea ce apartin de primarie), dar asta nu inseamna ca orasul trebuie sa fie mort dpdv cultural. (mai ales daca compari cu orase precum Clujul, ca sa nu mai vb de vestul Europei) -
probabil in acel spatiu era mai bine sa se faca niste pacanele , nu ? habar nu ai ce inseamna cultura , si ce importanta are pentru o comunitate
-
Daca citeai articolul cum trebuia si intelegeai ce anume e scris in el, ai fi putut face diferenta dintre acest cinema si cele care exista deja. Alea 2 baga filme noi, blockbustere, actiune multa, cgi la greu, efecte etc etc – filme pentru care n-ai nevoie de creier, e pentru populime; cel nou e pentru filme independente, cult, art movies – filme alb-negru, fara dialog, fara coloana sonora, creatii experimentale, pelicule pe care multi populimea din cinemaurile deja existente le considera plictisitoare.
Ma bucura aceasta initiativa. Orice oras care se respecta si are cultura, detine un astfel de bastion al culturii. Un bastion adanc infipt in lumea barbara. Dar ce poti cere poporului roman la care ultima carte citita a fost punguta cu 2 bani. -
Moise, Eu si Paul ce ar fi sa scoateti voi banii din buzunar si sa va platiti singuri cinematografele de arta. Pana una alta, prostii fara scoala nu au nevoie de arta si nici bolnav nu te duci la film, asa ca altele sunt prioritatile acum. Valabil si pentru maimutele care nu mai pot fara stadion si sala polivalenta!
-
Maria, ce-ar fi sa-ti asfaltezi tu singura strada cand vrei sa mergi pe ea? Nu de alta, dar eu n-am nevoie de strada ta si prioritatile mele sunt altele.
-
Da boss bovis pai nu mai bine mergem prin noroi la cinema de arta. Sa le ia dereacu da scoale și șosele, filme sa fie. Da sa fie de arta.
-
Remarca mea i se aplica Mariei, care nu pare sa priceapa ca nu poti reduce nevoile culturale ale orasului la cel mai mic numitor comun.
Prin reducere la absurd, pentru mine cel mai mic numitor comun al asfaltarii este cel care-mi ofera MIE acces facil unde doresc, iar Maria se poate deplasa prin zoaie din partea mea. Eu n-am nevoie sa aiba ea drum. Deloc. Daca ar fi sa o imit, as putea sa protestez ca i s-a asfaltat drumul, pentru ca banii aia puteau merge la spitale si blabla.
Nu stiu daca este limpede acum. Reducerea la absurd se preda pe vremea mea, dar acum se face alta scoala. Ideea era ca oamenii fara nevoi culturale n-ar trebui sa impuna lipsa lor de nazuinte privind infrastructura culturala asupra celorlalti. Pentru ca sunt din alt film.
-
-
-
Maria, pe principul asta cei ce au asigurare medicala privata si nu au copii de trimis la scoala (sau ii trimit la o scoala privata), sunt scutiti de taxe?
Inteleg ca e f greu sa constientizezi ca nu toata lumea are aceleasi nevoi ca tine, dar toti platesc taxe si toti au dreptul sa beneficieze de un oras mai bun.
Faptul ca unele lucruri sunt mai importante nu inseamna ca nu se mai investeste in nimic altceva. -
Avem fiecare cate 1 leu, suntem morti de foame, rupti in coate, dar am dori fiecare cate o tigara, pantofi noi si bilete la concert, ce cumpăram intai? Tigari, nu? Nu spune nimeni sa inchidem tot ce tine de cultura, Timișoara are 9 teatre, banii pentru cultura ar putea merge acolo sau intr-un muzeu. Castelul Huniade zace in paragina de zeci de ani, milioanele astea n-ar fi prins bine acolo? Un film de arta il poti vedea si de acasa.
-
Castelul Huniade apartine de CJ nu de primarie asa ca nu, banii astia nu ar fi prins acolo mai bine pentru ca sunt bugete diferite. (de acord ca trebuie refacut si sper ca Nica sa se ocupe de asta)
Iar scopul este crearea unui spatiu/centru cultural, nu doar al unui cinema de filme de arta. Ceea ce la momentul actual nu prea exista in Timisoara. (casa tineretului ar trebui sa fie, dar la momentul actual nu are nicio legatura)
-
-
Ce lucrari se fac in Dacia? Nu se vede nimic…
Care arta? Ca cica Mozart nu mai e voie. Poate art nuvo.
-
bah cica au re-evaluat comunistii astia noi…cica va fi voie cu mozart in continuare, numai niste mici adaugiri: sa se recunoasca ca a fost homosexual si ca bunicu-su era pe jumate negru. Si la Beethoven e o discutie similara, numai ca la asta se vrea sa se spuna ca pe maica-sa o chema Fritz si ca el de copil avea idei neoprogresiste care ar face invidios pe orice userist din zilele noastre.
intrebarea este: ce se va termina prima data: acest cinema sau pandemia?
Pai daca lucrarea a fost licitata cu 12 milioane si acuma primaria se lauda ca da 17 eu propun DNA-ului sa-isi scoata capul dintre urechi si sa elucideze aceasta situatie care suna a autodenunt!!! Fritz, cum ne explici aceasta situatie urat mirositoare?
Mist Lider Construct SRL este aceeasi societate abonata la banul public care pe vremea lui Robu s-a ocupat de demolarile garajelor din Timișoara. Ce noutate, s-a schimbat Robu dar hotiile continuă.
-
Inteleg din comentariul tau ca acuma e Fritz la butoane si manete. Corect? Ca parca asa declara zilele trecute…
Diferența de 2,4 mil lei peste suma licitată reprezintă fondurile alocate pentru cheltuieli neprevăzute. Această sumă nu se trece în contractul cu constructorul, pentru că se folosește doar la nevoie. La clădirile vechi se poate merge cu această sumă până la 20% din valoarea lucrării.
Iar dupa renovare va functiona in pierdere si va ma costa bani alti bani din buget. Ca asa e la noi…