Inspectorii DSP au descoperit mai multe nereguli, de la săli de clasă degradate din cauza infiltrațiilor de apă, clădiri cu degradări exterioare semnificative ale tencuielii și ale acoperișului, neasigurate, care pot produce accidente, grupuri sanitare insuficiente sau mobilier uzat în sălile de clasă.
Probleme mari sunt la Colegiul Tehnic Azur, unde un etaj a fost închis și nu se mai fac cursuri în acele săli de clasă.
„Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită. Clădirea în sine, etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Are autorizație, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcționa tot datorită infiltrațiilor”, a spus Liana Tripșca, director adjunct DSP Timiș. La Azur învață în jur de 400 de elevi.
Conform Direcției de Sănătate Publică Timiș, în cel mai vestic județ al țării sunt 9 unități neautorizate, din care 7 grădinițe și două școli, toate în mediul rural. De asemenea, sunt și 24 de unități școlare autorizate și cu notificare negativă de certificare a conformității, din care un colegiu din Timișoara, o școală gimnazială și două grădinițe din Timișoara și 20 de unități școlare și grădinițe din mediul rural.
„În momentul de față sunt nouă școli neautorizate, dintre care șase au probleme cu documentația depusă, dar condițiile sunt în regulă. Una dintre școli este cuprinsă în programul PNDL, deci sperăm că până anul viitor va rezolva situația și grădinița, respectiv școala primară de la Folea, care aparțin comunei Voiteg, acolo într-adevăr sunt probleme, soluția cea mai bună ar fi transportarea acestor copii la școala Voiteg”, a spus inspectorul școlar general adjunct Halasz Ferenc.
Cu ocazia controlului DSP au fost verificate un număr de 36 unități de învățământ astfel: 31 licee sau colegii și școli gimniaziale: 26 în mediul urban și cinci în mediul rural și cinci grădinițe: 3 în mediul urban și două în mediul rural.
„Problemele la școlile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar și pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-și desfășoară activitatea în acele unități școlare. Acestea sunt principalele deficiențe pentru care nu se poate acorda autorizația sanitară”, a spus Luminița Răveanu, director DSP Timiș.
DSP a constatat mai multe nereguli la școlile și grădinițele controlate:
„- Scoaterea din circuitul educativ a unor săli de clasă amplasate la ultimul nivel, degradate datorită infiltrațiilor apelor meteorice.
– Clădiri cu degradări semnificative ale tencuielilor exterioare sau ale acoperișului, unele chiar monumente istorice, neasigurate, care pot produce accidente.
– În unele unități de învățământ numărul grupurilor sanitare este insuficient, față de prevederile Ord. MS nr. 1955/1995.
– În unele unități de învățământ mobilierul din dotarea sălilor de clasă este uzitat și pe alocuri deteriorat.
– Desfășurarea de activități tip after school fără a se asigura spațiu separat pentru servirea mesei conform Ord. MS 1955/1995 și fără o monitorizare corespunzătoare a alimentației sănătoase a elevilor conform Legii 123/2008 și Ord. MS 1563/2008”.
Inspectorii sanitari au întocmit procese verbale cu neconformitățile constate și au acordat ca termen limită de finalizare până în prima zi de școală.
Lipsa autorizației de funcționare înseamnă că unitatea funcționează pe responsabilitatea directorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!