Angajații filarmonicii au făcut o grevă de avertisment la sfârșitul lunii septembrie, timp de o oră, când au anunțat că se pregătesc de grevă generală. Conflictul este unul mai vechi, iar de aproape un an și jumătate muzicienii urcă pe scenă cu banderole albe în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Mai mult, la începutul anului, mai mulți angajați din orchestră au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii, deoarece concertul lor nu era trecut pe afișul evenimentului care avea loc. Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani.
Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019, când au fost programate Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară.
Directorul Filarmonicii Banatul i-a anunțat pe doritori încă de vineri după-amiază că deschide stagiunea „cu tristețe în suflet”, pentru că, din 191 de angajați ai instituției, o treime, adică 62 de persoane, au decis să declanșeze greva generală.
„Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor și cinci din personal auxiliar și administrativ sunt în grevă, dar și 15 colegi în concediu medical (probabil răpuși de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad-hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ștefan Horvath, concertmaestru al Orchestrei din Bassel, Elveția, acompaniat la pian de solistul filarmonicii noastre, Dragoș Mihăilescu”, a scris Gârboni pe Facebook.
Cum a început stagiunea
Lumea a început să vină vineri seară, puțin înainte de ora 19, la Filarmonica Banatul. Oameni de toate vârstele au venit să vadă primul eveniment din stagiune. La intrare au fost așteptați de membri ai orchestrei, care le-au împărțit fluturași pe care au scris că sindicatul îi informează că, din cauza grevei, concertul orchestrei simfonice nu va avea loc. Le-au spus celor din public că programul a fost înlocuit de un recitabil de vioară și pian.
„Bună seara! Bine ați venit! Programul din seara aceasta a fost modificat! Va avea loc un recital de vioară și pian. Puteți să stați dacă doriți, totuși merită să ascultați, este un recital frumos. Nici noi nu am dorit să ajungem aici”, ne-a întâmpinat una dintre tinerele din orchestră.
La ora 19 a fost programat recitalul, artiștii nemulțumiți, îmbrăcați toți în negru, s-au postat în picioare, lipiți de pereți lângă public, iar pe scenă au luat cuvântul mai mulți angajați ai filarmonicii. Unul dintre ei le-a citit mesajul transmis de directorul Ioan Gârboni pe rețeaua de socializare, iar altul le-a promis că manifestările programate vineri seară, care îi erau dedicate maestrului Remus Georgescu, pentru 50 de ani de activitate dirijorală, vor avea totuși loc la o dată ulterioară.
„Eu nu mai pot și nici colegii mei nu mai pot suporta atâtea neadevăruri. Nu putem funcționa așa. Orchestra reprezintă roata dințată a unei filarmonici. Este baza, orchestra ține în spate totul, aparatul administrativ, directorul, fără noi nu ar mai exista. În 13 ani, câte nume importante ați văzut pe această scenă? Puțini, da? Câți soliști importanți? Foarte puțini. Nu am crezut vreodată că orchestra noastră va ajunge așa ceva. Anul trecut, o comisie de sindicat a fost la domnul primar și a expus totul, domnul primar i-a atras atenția directorului, dar el a fost mai abitir. O filarmonică nu se conduce cu bâta”, le-a spus celor din public Torino Tudorache, șef partidă percuție.
Pe scenă a urcat și unul dintre sindicaliști, care a menționat o primă scrisoare trimisă de sindicat directorului.
„În numele muzicii facem acest lucru, pentru că ne simțim sufletul în fiecare concert. Mai mult nu mai pot să vă spun”, a părăsit acesta scena în aplauzele colegilor de pe margine și ale publicului, cu ochii în lacrimi. Majoritatea spectatorilor au rămas să urmărească recitalul, iar sindicaliștii de la Filarmonică au părăsit în liniște Sala Capitol.
Robu: Nu stăm în muzicienii respectivi și nici în directorul respectiv
Primarul Nicolae Robu cunoaște situația și spune că este regretabil că acest lucru se întâmplă în Timișoara, oraș care în 2021 este Capitală Culturală Europeană.
„Toată lumea trebuie să acționeze cu respectarea legii. Și dreptul la grevă este instituit prin lege. Dacă s-au respectat pașii prevăzuți de lege, noi nu putem să pedepsim pe nimeni, oamenii își exercită un drept democratic. Dacă nu s-au respectat, se vor suporta consecințele. Se va face o analiză, se va vedea cine e vinovat. Eu am stat de vorbă cu protestatarii de două sau de trei ori, a stat consilierul personal Ciprian Trocan de mai multe ori și un lucru vreau să fie clar pentru toată lumea: în Timișoara de astăzi, un director de instituție n-o să fie pus de niciun sindicat și nici dat jos de niciun sindicat. Lucrul acesta este nenegociabil, dar putem discuta orice. Nici refuzul unora de a apărea la spectacole duminică pentru că au altă treabă pe la biserici”, a precizat Robu.
Primăria a trimis în primăvara acestui an și Corpul de control al primarului la Filarmonica Banatul. Totul pare să fi fost în regulă, însă situația este de-a dreptul scăpată de sub control.
Practic, angajații filarmonicii, care fac parte dintr-un sindicat, vor să negocieze un contract colectiv de muncă, însă nu se înțeleg cu conducerea. Directorul instituției, Ioan Gârboni, a avut în ultima vreme probleme de sănătate și a suferit și două intervenții chirurgicale, astfel că acest lucru nu s-a mai întâmplat.
„Sunt lucruri care trebuie corectate, sunt date dispoziții în acest sens. Un contract colectiv de muncă trebuie negociat, numai că, așa cum a spus domnul Gârboni, el a vrut să negocieze un contract colectiv de muncă și partea cealaltă nu a mai vrut asta. Acum, când au cerut să se reia discuțiile, negocierile de contract colectiv de muncă, eu am spus că e o solicitare legitimă, l-am sunat pe domnul director și mi-a spus că are niște probleme de sănătate și nu poate chiar atunci, dar de îndată ce va reveni la lucru, va relua discuțiile. Și aici s-au încheiat implicările mele. Mă gândeam că și protestatarii vor înțelege că, dacă directorul are niște probleme de sănătate destul de grave, trebuie să aștepte câteva zile, o săptămână, cât o fi, că nu se întâmplă nimic grav pentru o săptămână. Am cerut ca atunci când filarmonica își pune artiștii pe scenă, să apară filarmonica cu numele, mi se pare că e firesc aici. Aici le-am dat dreptate lor și i-am spus directorului că poate să implice parteneri, dar să nu-ți apară filarmonica, atunci când, de fapt, spectacolul este 95%, 70% oferit de filarmonică, nu e normal”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef ne asigură că se va face liniște la filarmonică, deși recunoaște că nu s-a mai ocupat de problemă. El crede că sunt destui muzicieni pe planetă.
„Se va face liniște acolo, vă spun eu! Dacă pleacă și unii și alții, indiferent câți. Noi nu putem continua cu o astfel de atmosferă într-o instituție culturală a orașului. Nu stăm în muzicienii respectivi și nici în directorul respectiv, există pe planetă destui muzicieni. Unii, mă rog, ocupă alte poziții acolo. Asta vreau să spun foarte clar. Este regretabil, nu mi se pare normal așa ceva. Dacă directorul ar fi refuzat să negocieze contractul colectiv de muncă, atunci erau îndreptățiți la acest protest. În condițiile în care a spus «Da, de îndată ce-mi revin, începem negocierea contractului de muncă». În această situație, responsabili sunt ei. Dacă va fi nevoie, vom recurge la soluții radicale, mai dure, în limitele legii”, a mai spus Robu.
Potrivit primarului, sindicaliștii de la filarmonică și directorul instituției se vor întâlni luni pentru a reîncepe negocierile pentru contractul colectiv de muncă. Edilul-șef a ținut totuși să precizeze că nu sunt corecți muzicienii care îi privează pe timișoreni de deschiderea stagiunii, menționând că vinovății au ambele părți și că sunt încăpățânări care nu-și au rostul.
„Dacă ar exista mai mult respect pentru spectatori, că un artist din domeniul muzicii nu se manifestă în camera surdă de unul singur, are nevoie de spectatori, atunci actul artistic este împlinit. Când există și furnizorul de artă, și consumatorul de artă și sunt față în față, dacă ar exista mai mult respect, nu s-ar întâmpla aceste lucruri. Nu cred că toți trăiesc arta așa cum trebuie trăită”, a conchis Robu.
Pe de altă parte, directorul Filarmonicii Banatul ne-a declarat că sindicaliștii au deschis chiar și procese împotriva conducerii și că au făcut și plângeri la ITM. Mai mult, ar fi fost implicată și poliția în problemă…
„Oamenii au trecut toți pașii posibili, de la anonimi la scrisori, la reclamații, la sute de procese, la negocieri, la ITM plângeri, peste tot au pierdut. Legea le dă voie să facă grevă, au făcut o grevă de avertisment, eu am fost operat, ei au pus greva generală exact când știau că eu mă operez, eu am anunțat de luni de zile când mă operez”, ne-a declarat Gârboni.
El spune că îi așteaptă totuși pe sindicaliști la negociezi, dar a ținut să precizeze că nu i se par legitime solicitările lor pentru un contract colectiv de muncă. Potrivit lui Gârboni, muzicienii ar cerut să li se prezinte inclusiv facturile de întreținere.
„Ei spun că fac grevă că nu s-a semnat contractul colectiv de muncă. Sunt multe filarmonici mari din țară care nu au, pentru că nu există conform legii contracte colective de muncă. Legea spune că se negociază, dar nu este obligatoriu să fie. Ei vor să repete când au ei chef, să vadă toate facturile, de la întreținere la orice, ei nu-s supracontrol, sindicatul nu are atribuții de control… problema este că ei nu vor de fapt să facă contractul, vor scandal”, a conchis Ioan Gârboni.
Una peste alta, situația de la filarmonică este una scăpată de control chiar sub ochii celor din primărie, care știau despre toate problemele încă de acum doi ani.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2118692″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!