La 10 ani de la lansarea proiectului de lege privind violenţa în familie, APFR a vorbit, marţi, la Timişoara despre calitatea intervenţiei în cazurile de violenţă domestică între politici publice şi realitate, despre experienţă şi planurile de viitor, despre serviciile la care pot apela victimele violenţei în Timişoara.
„Legea propusă acum 10 de ani de APFR continuă să aibă lacune semnificative privind ordinul de restricţie, ordinul de protecţie, instituţiile de drept procesual. Practic, victima nu se bucură de o protecţie reală, iar România este singura ţară europeană aflată în această situaţie şi vrem să o schimbăm. În prezent, sunt în parlament două din aceste proiecte, care au trecut de Senat, sunt la Camera Deputaţilor şi sper ca anul viitor să treacă într-o formă care să ajute victima”, a spus, marţi, Vasile Moldovan, director executiv al APFR Timişoara.
Acesta a oferit detalii concrete ale aspectelor ce trebuie rezolvate în România şi crede că numărul mare de parlamentari bărbaţi poate fi un impediment în a vota o astfel de lege care să protejeze real femeile victime ale violenţei. „Ordinul de restricţie pe care îl dorim presupune îndepărtarea agresorului din spaţiul comun, din locuinţa comună în momentul în care produce un act de agresiune, interzicerea lui de a se apropia la o distanţă mai mică de 200 de metri de victimă, interzicerea frecventării de către agresor a locurilor unde femeia victimă merge constant, aşa cum sunt şcoala copiilor sau serviciul. În momentul în care un agresor încalcă aceste restricţii, el poate fi arestat. Acestea sunt măsuri care ar proteja real victima, pentru că vorbim de situaţii extreme în care se ajunge la omor, în condiţiile în care o dată la 3 zile o femeie moare în România ca urmare a violenţei domestice. Dar mă gândesc acum, din perspectiva egalităţii de şanse, că este greu pentru un Parlament care are în majoritate bărbaţi, să voteze o lege care vine să protejeze o femeie victimă a violenţei, în condiţiile în care, poate, mulţi dintre bărbaţi sunt agresori”, a mai spus Vasile Moldovan.
Vasile Moldovan a deschis, marţi, întâlnirea organizată la Consiliul Judeţean Timiş, unde s-au aflat reprezentanţi ai Institutului de Medicină Legală, ai Poliţiei, ai Mitropoliei şi ai Caritas, ai organizaţiilor partenere ale APFR în ultimii 10 ani de activitate. În plus, în holul CJT a fost amenajată o expoziţie de materiale folosite de APFR în cei 10 ani de activitate până în prezent. „Să nu uităm că trebuie să ne gândim şi la bărbaţii agresaţi în familie de către femei. Oricum, vă felicit pentru activitatea pe care o desfăşuraţi”, a punctat Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT, în deschiderea evenimentului.
În prezent, în Timişoara funcţionează doar 2 adăposturi pentru femeile victime ale violenţei domestice, spaţii insuficiente pentru cele aproape 500 de cazuri de violenţă înregistrate anual, în Timiş, la APFR. De asemenea, femeile victime ale violenţei au la dispoziţie numărul de telefon 0256. 293.203, la care pot suna în astfel de situaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!