Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, computerul tomograf a funcționat o bună perioadă de timp fără avize și fără măsurătorile de radiații.
Pacientul rănit are AVC și era în CT când a căzut bucata de metal. Nu s-a putut mișca și numai norocul a făcut să nu fie omorât de bucata desprinsă. A scăpat cu o rană la cot.
UPDATE. Povestea tomografului periculos, care a funcționat o vreme fără autorizație. Spitalul Județean are un CT performant care nu primește avize
Pacienta care a fost rănită, o femeie de 36 de ani, din județul Timiș, venise de patru ore în Urgențe, cu un AVC. Avea nevoie urgentă de o intervenție, astfel că doctorii au mers la tomograf. Chiar în timpul scanării, un cerc de aproape un metru de plastic, cu margini ascuțite de aluminiu, care se învârte cu 400 de rotații pe secundă, potrivit directorului spitalului, s-a desprins și a picat peste ea. A rănit-o la mână și a avut nevoie de trei fire de sutură.
„Am avut parte, în jurul orei 13, de un eveniment absolut halucinant, de care eu nu am mai auzit în viața mea să se întâmple și nici nu am văzut. Cupola de protecție a computerului tomograf care constă într-un cerc de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuțite de aluminiu s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Gândiți-vă că acea cupolă se rotește cu o viteză de 400 de rotații pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit. Din fericire, pacientul a fost doar rănit ușor, necesitând doar trei fire de sutură pe braț, însă putea să se întâmple un dezastru, putea să îi secționeze gâtul, putea să îi secționeze corpul și puteam să ne confruntăm cu o tragedie”, a povestit Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
A funcționat un an și jumătate fără autorizare
Tomograful era în spital din anul 2018 și a venit de la minister. Medicii spun că aparatul este de o calitate destul de slabă și a funcționat un an și jumătate fără autorizație, doar cu recepția semnată, explică Pătrașcu.
„Aparatul a fost achiziționat în anul 2018, într-un program cu Banca Mondială, de calitate, zic medicii, foarte slabă. A fost recepționat de spital, însă a funcționat un an și jumătate fără autorizație, pentru că pur și simplu nu a fost cerută, iar reprezentanții spitalului de atunci au semnat recepția”, spune directorul unității sanitare.
În mod normal, conform contractului, firma care a livrat aparatul trebuia să facă și mentenanța. Conducerea spitalului a decis, în februarie 2020, să scoată CT-ul din funcțiune, după ce s-a aflat că acesta nu a avut niciodată autorizație de funcționare de la CNCAN – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.
A urmat apoi o procedură de autorizare, iar în 4 iunie a venit avizul de la CNCAN. În 18 iunie s-a făcut și revizia tehnică a tomografului, care a ieșit nu demult din garanție. Însă firma care l-a livrat trebuie să facă mentenanță vreme de cinci ani de la semnarea contractului, din care s-au scurs doi.
„În prezent, aparatul deține toate autorizațiile necesare, autorizație de utilizare de la CNCAN. De la momentul preluării șefiei de secție, în 1 februarie 2020, am sesizat că acest aparat nu are autorizația de utilizare, s-au luat toate măsurile necesare de către conducerea spitalului. În 4 iunie a fost autorizat și ultima revizie tehnică a fost făcută în 18 iunie, când totul era funcțional. Nici noi nu ne putem explica ce s-a întâmplat. Avem firmă de service care se ocupă de problemele tehnice, aceste revizii se fac în funcție de necesitate, în principiu ele se fac la șase luni”, spune Aida Iancu, șefa Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Județean.
Plângere penală
Spitalul Județean Timișoara a făcut o plângere penală în rem către autorități, la mijlocul lunii iunie.
Toate acestea s-au întâmplat în timp ce Spitalul Județean are în dotare un computer tomograf performant, cumpărat cu sute de mii de euro în această vară, dar pe care nu îl poate folosi. De ce? Directorul Raul Pătrașcu spune că CNCAN refuză să-l autorizeze.
La Spitalul Județean mai există un singur computer tomograf funcțional, care face față cu greu necesităților.
Potrivit directorului Spitalului Județean, în cadrul programului desfășurat cu Banca Mondială au fost cumpărate în jur de 40 de astfel de aparate în toată țara.
„Firma care a câștigat proiectul cu Banca Mondială a dat astfel de aparate, în jur de 40, în toate spitalele din România, deci ne putem aștepta la astfel de tragedii și la alte spitale din cauza calității josnice a acestui aparat chinezesc”, a conchis Raul Pătrașcu.
Trimite articolul
Xmama lor de “chineji” cu bateriile lor 777 cu tot.
-
Cui nu ii convin CT-urile din spital facute pe gratis sa mearga la privat unde primesti si cafeluta dar trebuie sa scoti vreo 300 de lei din buzunar… aoleu 300 de lei pt sanatatea proprie?? deja se schimba treaba… totusi mai bine o bucara de metal si o zgaraietura…
-
Da, în mod normal te plimbi prin Timișoara cu un AVC, bei o cafea, mai faci un CT, faci turul Mall-ului. UPU poate să aștepte.
-
ct-ul nu e doar pt avc-uri in primul rand si in al doilea rand se poate aplica un fel de stil american: vii in urgenta, nu esti asigurat (cum se intampla cu multi), se rezolva urgenta apoi iti vine nota de plata… sa zicem 300 de lei, cu banii se ia un CT “nemtesc” la care sa se stranga automat suruburile sa nu mai pice carcasa sa ajunga la stirile nationale ca ne omoara metalul cazut de pe el.
-
La noi nu prea sunt persoane neasigurate si care au bani sa plateasca. Sunt doar cei fara loc de munca. E o pierdere de timp sa incerci sa recuperezi ceva de la aceste persoane. In SUA diferenta e ca asigurarea si-o plateste fiecare, nu e trasa automat din venituri. Iar daca nu ai platit-o, nu ai.
-
-
-
Atunci nici nu ar mai trebui platite asigurari de sanatate la stat! Si sa nu incepeti ca sunt derizorii sumele cu care s-a cotizat.Parintii si bunicii nostri nu sunt de vina ca atat au fost la vremea respectiva cotizatiile si ca acum au niste pensii derizorii, multi, din care nu isi permit sa dea “300 de lei pt sanatate”.
-
un ct costa peste 300000€, chiar si unul chinezesc, urmeaza incaperea speciala in care trebuie pus, consola, personalul, consumabilele, curentul. 300 de lei e cam cat da 1/4 din populatia adulta lunar pe tigari dar cand vine vorba de santate vaivai ca am platit contributie. Da, ai platit, dar aia ar trebui sa acopere doar un pachet de baza in functie de cum contribui. Nu e ca si cum faci un CT tot la doi ani de cand te nasti, in pachetul de baza sa fie de exemplu Rx gratuit, in rest sa ti se taie factura pt un ct sau rmn
frumos si civilizat.
-
-
Nu sunt pe gratis, sunt din banii pe care i-au platit oamenii ani de zile “la sanatate”.
Dar probabil tie ti-e greu sa intelegi ca unii nu au de unde…
Nu toti sunt niste parveniti si imbogatiti fraudulos peste noapte!-
Oare daca nu au de unde 300 de lei pt un ct o data in viata atunci de unde au contribuit atatia bani la sanatate hmmm??
-
Banii platiti de oameni ani de zile la sanatate sunt ca si banii platit de oameni ani de zile la fondul de pensii. Nu stau in banca asteptand sa ai probleme de sanatate si sa ai nevoie de ei. Se cheltuie mai repede decat se aduna cu salarii in sistemul medical, care nu cuprinde numai medici, ci si hartogari de DSP-uri. Sanatatea de acum e pe banii de acum. Care cam lipsesc, spre deosebire de pacienti.
-
-
Chinezăriile nu sunt de fiecare dată o opțiune chiar dacă la prima vedere par să fie ieftine.
Aparent calitatea “Fabricat in china” a ramas
coruptia ucide!!1
Mulțumim Prof Univ Dr Marius Craina, manager al Sp Județean la vremea respectivă pentru o achiziție minunata !!
Cu un jeniu ca Raul Patrascu nu imi fac griji…prinde el cumva chestia aia cu sarma si reporneste dracovenia…primeste si autorizatia de la CAN-CAN…stati linistiti dragi pacienti, sunteti pe maini bune.
400 rotati /secunda? daca avea aceasta turatie isi lua zborul …si va facea pacienta chiselitza
Pai asa e cand cineva din minister isi face o firma care cumpara cele mai ieftine kkturi din china si le ‘vinde’ la pret de Ericsson…. si mai vorbeste si la CNCAN sa nu aprobe nimic altceva….
1. Iesit din garantie. Ce treaba mai au chinezii?
2. Ultima revizie la 18 iunie si a fost declarat OK. Ce treaba mai au chinezii?
calitatea josnica o fi a reviziei si a managementului spitalului.
-
La o mașină de zece mii de euro fac rechemare în service dacă se constată că sunt componente cu defecte de fabricație sau probleme cu asamblarea finală. De un CT ți se pare normal să nu răspundă nimenea în urma unui incident de acest fel?
-
Ba da!
Cei care au facut revizia si au permis utilizarea in continuare a echipamentului.
-
Chinezarii de doi bani cumparate de politrucii din parlament contra unor spagi grase. Alti doi prosti la Spitalul judetean, directorul pentru care cercul are 1 metru dar nu stie daca este vorba de diametru sau circumferinta si sefa laboratorului care face revizia cand are ea chef, nu la termene bine definite! Asta este Romania analfabetilor promovati pe baza carnetului de partid
-
a terminat Iel bah prostule…el nu vede lucrurile simplist ca tine, astia ca el deschid cercul si il intind pah lungime si abia apoi il masoara…sa nu lase loc de eroare. Ptiu, limitatule, lipsitule de stiinta ce esti!
Încercați (dar serios!) să evitați, zi de zi, produsele, ofertele chinezești. Și restaurantele.
-
Deci vei evita orice produs de electrotehnica(telefon, calculator, televizor, aspirator, masina de spalat etc), orice masina moderna, si orice e facut din plastic. Sincer cred ca te-ai redus la epoca de piatra. TOTUL e facut in China. Insa conteaza banul. O coasa de 200 de yuani este mai proasta decat o coasa de 1000 de yuani si la chinezi. Dai banul, creste si calitatea
Cam asta se poate intampla atunci cand faci licitatie si cumperi ce e mai ieftin.
Ca sa stiti oilor cat de nesemnificative sunteti… 2 lei nu dau astia pe voi. Nu mai stati cu dejtu’n cur, munciti sa puteti sa va permiteti un sistem de sanate scump si bun. Ca in America.. N-ai bani.. mori cu zile
-
da. si nu ma mai obliga sa platesc in plm asigurare de “sanatate” la stat. platesc sa fiu ucis, ce plm?
-
Desteptule, pensionarii ce sa faca? Dupa parerea ta de eminenta cenusie?
-
sa se gandeasca pensionarii la viitor dinainte sa intre la pensie, nu sa le duc eu grija
-
CT ca CT dar azi era cât pe ce să îi cadă în cap unui tip o ramură desprinsă întâmplător din copacul aflat lângă stația STPT de la Catedrală.
Aş zice că cineva a fost norocos. Sau ghinionist, depinde din care parte a paharului priveşti lucrurile 🤭
Gânduri bune! 😌