Roxana Iliescu (PRO România) nu a găsit destulă susținere în Consiliul Local Timișoara pentru a-i fi aprobată inițiativa de redeschidere a incintei fostei grădini zoologice din zona Pădurii Verzi. Proiectul de hotărâre depus de aceasta propunea efectuarea lucrărilor necesare de amenajare prin firmele din subordinea primăriei până pe 31 mai 2024, astfel încât locația să poată fi folosită pentru activități sociale și culturale imediat după aceea.
„Pentru a se face nici un fel de confuzie, aș vrea să subliniez că visează redeschiderea incintei fostei grădini zoologice, deci nu redeschiderea grădinii zoologice. Eu am menționat foarte clar că ar fi oportun ca cel puțin într-o prima etapă, până când actuală administrație care, apropo, a promis chiar redeschiderea grădinii zoologice în anul 2023, anul capitalei culturale europene. Nu s-a întâmplat lucru acesta. Pe de altă parte, nu cunosc să fie, până la acest moment, redactat un proiect sau să avem o intenție fermă vizavi de ce dorește actuală administrație să întâmple pe mai departe în incinta fostei grădini zoologice. Prin urmare, dat fiind faptul că acolo avem parte de un spațiu foarte frumos și foarte generos, eu am considerat oportun ca acest spațiu ar trebui redat cât mai curând timișorenilor”, declarase consiliera locală.
La vot, proiectul a reușit să strângă, însă, doar 7 voturi „pentru”, jumătate din numărul minim necesar pentru aprobare.
„Costuri versus beneficii”
Roxana Iliescu a propus ca incinta fostei grădini zoologice să fie folosită ca spațiu de promenadă, pentru plimbări și pentru organizarea de activități socioculturale. În anexa depusă de consiliera locală sunt trecute 14 acțiuni care ar trebui făcute până la data redeschiderii spațiului. Printre altele, inventarierea bunurilor și medicamentelor din cabinetul medical, dezafectarea cuștilor și adăposturilor, toaletarea copacilor, verificări la sistemele de utilități și cel de supraveghere. Reparații erau propuse la alei, bănci, gard exterior, garduri ale habitatelor, podețe, lucii de apă, corpuri de iluminat și grupuri sanitare.
„Am redat în mod explicit anumite lucrări care se impun a fi făcute în acel spațiu și care ulterior ar permite redeschiderea porților la propriu. Menționez faptul că cel puțin lucrările pe care le am prevăzut în anexă sunt lucrări care pot fi realizate cu societățile aflate în subordinea Municipiului Timișoara. (…) Sunt lucrări de punere în siguranță și nu numai de punere în siguranță. Am prevăzut, de exemplu, dezafectarea cuștilor de fier, a cuștilor de lemn. Asta în contextul în care și dacă ne-am propune și s-ar lua o decizie în sensul redeschiderii chiar a grădinii zoologice, într-o a doua etapă, sunt absolut convinsă că multe din cuștile și așezămintele de pe această locație mai mult ca sigur nu s-ar mai regăsi, pentru că sunt învechite și nu corespund noului concept de grădină zoologică la care s-ar putea eventual gândi administrația. Dacă se gândește… pentru că deocamdată nu avem vreo intenție foarte clară și nu avem un proiect foarte clar sensul ăsta. (…) Nu sunt nici pe departe complicate (lucrările prevăzute – n.r.) și cred că pot fi realizate chiar cu societățile aflate în subordinea municipiului”, a explicat Roxana Iliescu.
În ideea reabilitării spațiului, consiliera locală a fost cu primarul Dominic Fritz la fața locului încă de anul trecut. Ea dorise să vină cu proiectul de hotărâre în luna august, dar a intervenit o a doua vizită cu edilul-șef. În timpul ședinței, însă, Fritz a spus că de lucrările necesare nu se pot ocupa firmele primăriei, problemele fiind prea complexe. Ar fi nevoie de un proiect serios, iar, până atunci, edilul-șef a recomandat, în aceeași zonă, Pădurea Verde pentru plimbări și Muzeul Satului Bănățean pentru evenimente socioculturale.
„A spus doamna consilier și îi dau dreptate că starea este jalnică. Această stare nu este un efect al închiderii grădinii zoologice, ci este cauza închiderii grădinii zoologice. Tocmai pentru că situația acolo și starea infrastructurii a fost atât de proastă, am luat decizia să închidem această grădina zoologică. Vă amintesc că acum câțiva ani, pe vremea administrației Robu, a murit un om în această grădină zoologică, într-o furtună, tocmai pentru că nici măcar în timpul în care primăria a administrat acest spațiu nu era atunci în stare să se asigure că copacii, în cazul acesta, sunt întreținuți într-un mod corespunzător.
Tocmai de aceea, pentru mine, cumva în calitatea celui care va trebui să dea cu subsemnatul dacă se întâmplă ceva acolo, orice fel de deschidere se poate face doar dacă avem sută la sută siguranță că nu facem acolo acum niște lucrări de mântuială, ci într-adevăr, acest spațiu este primitor și în siguranță. Și acest lucru nu se poate face cu câteva echipe de la Colterm, care vopsesc și mai pun un gard acolo. Sincer, nici nu știu de ce ar fi frumos acel lucru. Deci pentru orice fel de intervenție reală, acolo este nevoie de un proiect. Ca în multe locuri din Timișoara, acele clădiri care sunt acolo nu sunt intabulate, până la orice fel de autorizație. (…) Deci, dacă cântăresc riscurile, costurile versus beneficiile, eu ajung la concluzia că nu putem să riscăm să reparăm acolo și să deschidem publicului, chiar dacă mi-aș fi dorit și eu ca lucrurile să avanseze mai repede”, a spus, în timpul discuțiilor, și primarul Dominic Fritz.
În replică, Roxana Iliescu a mai punctat că, în trei ani de zile, de când este închisă grădina, „nu s-a întâmplat absolut nimic”, amintind – referitor la tragedia adusă în discuție de Fritz – și că există un protocol cu Direcția Silvică, însă experții acesteia nu au fost solicitați să intervină nici în această perioadă. În plus, consiliera locală PRO România a mai explicat că termenul de 31 mai 2024 nu este unul definitiv și că poate fi ales unul care să permită și un realizarea unui proiect propriu-zis sau realizarea și a altor decât cele din listă. Argumentele acesteia, însă, nu au fost luate în seamă. La final, au fost doar șapte voturi „pentru”, șase voturi „împotrivă” și șase abțineri.
Proiectul înaintat de Roxana Iliescu poate fi consultat AICI.
Aproape trei ani de când a fost închisă Grădina Zoologică
Vă amintim, Grădina Zoologică din Timișoara a fost închisă „temporar” după ce, în noiembrie 2020, un cerb bolnav a murit, iar cu două luni mai devreme trei câini au ucis toți cei șapte canguri de aici. Pe 18 decembrie 2020 a fost emisă și dispoziția de primar care a consemnat oficial această închidere, până la „refacerea din temelii” a spațiului. Au urmat, în prima parte a anului 2021, și câteva hotărâri de consiliu local pentru relocarea animalelor.
De atunci, viitorul spațiului de lângă Pădurea Verde a mai fost adus în discuție de câteva ori. În martie 2022, de exemplu, primarul Dominic Fritz spunea câteva vorbe despre un studiu de fezabilitate pentru o grădină zoologică în care „nu vom mai vedea tigri și lei”, ci una cu „animale autohtone, care vor trăi în condițiile similare mediului lor”. Pe atunci, se vorbea despre o inaugurare în 2023. Până la începutul acestui an, însă, planurile s-au schimbat.
„Grădina Zoologică nu se va deschide anul acesta. Asta ar fi imposibil. Dar se va deschide în contextul mai larg al proiectului de la Pădurea Verde. Cum am spus și până acum, nu se va redeschide ca o grădină cu lei și alte animale exotice închise în cuști, ci ca un parc în care se regăsesc animale autohtone și în care copiii și tinerii pot învăța ceva despre natura României și despre animalele din țara noastră”, declara Dominic Fritz, în ședința de consiliu local din 2 februarie.
A avansat, în schimb, faza de proiectare a transformării Pădurii Verzi în „pădure-parc”, iar la finalul lunii noiembrie va avea loc și o dezbatere publică pe acest subiect. Până atunci, timișorenii au fost invitați să completeze și un chestionar online. Aici, a anticipat în ședința din 14 noiembrie primarul Dominic Fritz, „își vor găsi o casă și câteva animale”.
Trimite articolul
XO gradina zoologica decenta costa foarte multi bani sa o faci si sa o intretii. Gradina nici in cea mai optimista situatie nu sr produce destji bani si ar trebui intretinuta de bugetul local. E frumos, dar decat un lagar pt animale mai bine nu. Astept comentariile “bataie de joc ca un oras ca Timisoara sa nu aiba gradina zoologica.”
Roxano :)))) epic fail esti !
Groaznic, sat sau oras fara ‘caini’ ce facem cu banii care au fost investiti inainte? cine a profitat de felul in care a fost amenajata gradina anterior? sau acum asteptam ca alti oameni de la primarie sau din ‘elita’ orasului sa faca bani cu o noua gradina zoologica?
Urmasul brigazii SS nu este capabil sa faca absolut nimic.
Asta a fost prima minicuna, cu premeditare, a lui Fritz: inchidem gradina zoo sa o renovam apoi o redeschidem in 2 ani. de ce cu premeditare? Fritz provine dintr-un partid verde din Germania, asta inseamna ca e de extrema “verde”, de exemplu, animalele sa nu stea in captivitate. Fritz, ne-ai prostit 4 ani, dar ajunge, eu te-am votat, dar o sa votez Robu sa repar greseala.
-
Robu e anti verde, asa ca atenție, ca poate doboară arborii din gradina.
-
daca era de “extrema” verde, desfiinta conceptul de gradina zoologica si gata. Si asa e depasit de vremuri si motiv de tristete in orice oras. Eventual doar in safari mai vezi animalele fericite. Deci ce rost mai are sa prioritizeze asa ceva? Si cum sa nu mai votezi un om pentru asta, cand de fapt e ok asa, si sa ignora ca a rezolvat celelalte nspe lucruri intr-adevar prioritare? Bun, voteaza-l pe Robu dara si vezi ce iese… ce oameni frate.
-
Total de acord.
-
-
Trebuie verificat ce fel de persoană este votată ca primar de la partide ca USR care au tot felul de membri militanți. Pe de altă parte se pare că sunt alte interese acolo din moment ce se tot tergiversează lucrurile.
O deschide Robu si o umple cu preteni lui de la coafor .
Hai astai cu anti Fritz ia ziceti ceva de gay ca doar atat va duce capul .
Dar cine e Roxana Ionescu …cumva mama natura ce iesea din tort cu sani la vedere ???
-
Prostie epică, nici să citești nu ști, e vorba de Roxana Iliescu nu Ionescu, dă a dat norocul peste tine și ai telefon (mai deștept decât ești tu) să comentezi fără sens, ca analfabeții funcționali…
Degeaba Fritz! Nu poți planta tu într-un mandat cât am tăiat eu într-un an!