Incubatorul de afaceri de la Dumbrăviţa a fost inaugurat în vara anului trecut, în luna august.
Vorbim despre un proiect în valoare de 4,8 milioane de lei, deci peste 1 milion de euro, implementat de primăria din localitate în parteneriat cu Primăria Timişoara.
S-a dorit realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativelor antreprenoriale locale, în special a celor care vizează conservarea meşteşugurilor tradiţionale în polul de creştere Timişoara.
Proiectul a cuprins construirea unui incubator de afaceri cu spaţii destinate producţiei şi serviciilor, precum şi asigurarea dotărilor necesare şi a serviciilor de suport pentru firmele incubate.
Astfel, la Dumbrăviţa au fost construite o clădire cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă utilă de aproape 600 de metri pătraţi – birouri, săli de conferinţe, copy-center etc., şi un corp de clădire tip hală, de 1.146 de metri pătraţi.
„Trebuie să valorificăm această investiție cât mai grabnic”, afirma, la inaugurare, primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Iată că a trecut mai bine de jumătate de an de atunci, iar incubatorul de la Dumbrăviţa stă încă gol…
Reprezentanţii municipalităţii timişorene spun că procedura de selecţie a administratorului este în curs de desfăşurare şi se preiau cereri pentru spaţii, care pot fi depuse la Primăria Dumbrăviţa în acest moment.
„În decembrie 2014 – Timişoara şi respectiv ianuarie 2015 – Dumbrăviţa au fost aprobate de către cele două consilii locale documentele privind constituirea societății de administrare şi au fost desemnaţi reprezentanţii în AGA din partea Consiliului Local Timişoara şi respectiv Dumbrăviţa. În luna februarie a avut loc prima întrunire a AGA şi s-a publicat anunţul pentru selecţia administratorului, în prezent cererile depuse fiind evaluate în AGA. Preconizăm ca în luna aprilie să putem admite deja firme în incubator”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.
Grupul ţintă pentru incubatorul de afaceri de la Dumbrăviţa este format din întreprinzători locali, în special tineri, IMM-uri (nu mai vechi de un an şi cu o cifră de afaceri sub 11.000 de euro), inclusiv microîntreprinderi nou-înfiinţate, persoane fizice autorizate la începutul activităţii economice, care nu şi pot permite închirierea unor spaţii de lucru la preţul pieţei libere şi care solicită găzduire.
Ar urma să aibă prioritate firmele cu activitate de producţie în domeniul meşteşugurilor tradiţionale (prelucrare piatră sau lemn, prelucrare metale – fier forjat, olărit, ceramică etc) şi cele cu activitate în sectorul serviciilor, în domeniul serviciilor pentru populaţie, a serviciilor creative şi a celor inteligente.
Şase cereri pentru Incuboxx
Situaţia nu este mai fericită nici în privinţa Centrului IT&C Incuboxx din Timişoara, inaugurat de către oficialii primăriei în primăvara anului trecut, o clădire cu patru etaje care, la fel, stă goală momentan.
Autorităţile locale spun că au şase cereri înregistrate pentru închirierea de spaţii în imobilul cu panouri de policarbonat de pe Calea Circumvalaţiunii. Vorbim despre o investiţie de 4 milioane de euro în acest caz.
„În momentul de față există şase cereri depuse, iar dacă toate sunt acceptate înseamnă că 11,11% din spațiile disponibile în Incuboxx se vor ocupa. Obiectivul pe proiect este ca în 25 iulie 2016 să avem 47,3% grad de ocupare, astfel mai avem timp suficient să îndeplinim acel indicator. Totodată, s-a depus prima cerere pentru închirierea sălii de conferință pentru un eveniment”, ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii.
În clădirea respectivă ar urma să primească găzduire firme care activează în domeniul IT&C. Tarifele încep de la 3,5 euro pe metru pătrat pentru firmele în perioada de incubare şi 5 euro pentru cele în consolidare în primul an de închiriere.
Articole pe aceeași temă:
A fost inaugurat Centrul IT&C Incuboxx. Perete de escalada si sala de fitness pentru antreprenori
Incubator de afaceri de peste 1 milion de euro inaugurat in apropierea Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!