Panourile din staţiile mijloacelor de transport în comun sunt alimentate cu energie solară. Este vorba de panourile electronice de afişaj din opt staţii RATT. Investiţia se ridică la 80.000 de lei şi a fost suportată de Regia Autonomă de Transport Timişoara. „Acumulatorul inclus în sistemul fotovoltaic asigură o rezervă de 72 de ore de funcţionare neîntreruptă în condiţii de luminozitate redusă. Toate panourile au fost orientate spre sud pentru a capta cantitatea cea mai mare de energie solară. Gradul maxim de încărcare cu energie este în lunile de vară la ora 12.00. Un sistem fotovoltaic care include celule fotovoltaice, suport, acumulatori, elemente de siguranţă etc. a costat circa 10.000 lei. S-au achiziţionat opt bucăţi, din surse proprii ale Regiei”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.
Potrivit autorităţilor locale, producătorul oferă o garanţie de doi ani şi asigură o durată de funcţionare de 25 de ani în condiţii de eficienţă maximă.
Oficialii primăriei spun că, pentru creşterea siguranţei în trafic, atât pentru pietoni cât şi pentru conducătorii auto, în ultima perioadă s-au instalat în intersecţii şi la trecerile de pietoni şi diferite dispozitive de semnalizare rutieră care funcţionează pe baza de energie solara.
Este vorba de 14 lămpi cu LED-uri şi celulă fotovoltaică pentru sporirea vizibilităţii şoferilor pe timp de noapte sau pe vreme înnorată în apropierea trecerilor de pietoni şi patru indicatoare luminoase cu LED-uri şi celulă solară, dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilităţii conducătorilor auto la semnele de „Cedează trecerea” şi „Stop”. Autorităţile locale spun că echipamentele au fost aduse din Franţa, iar lămpile costă 400 de lei bucata şi indicatoarele luminoase 300 de lei unul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!