Ceea ce promitea să fie o dezbatere extrem de interesantă nu prea a reuşit să ajungă la concluziile dorite legate de modul în care industria locală poate fi susţinută pentru a reveni la forţa din primii ani ai democraţiei româneşti. Edward Pastia, redactor şef al publicaţiei Finanţiştii, împreună cu Maria Grapini, om de afaceri timişorean cunoscut, şi Radu Dimeca, de asemenea om de afaceri, consilier local şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ, au încercat să discute măsurile concrete necesar a fi parcurse pentru a putea susţine dezvoltarea industriei autohtone.
“Dacă în 1990 erau aproape un milion de muncitori în industrie acum am ajuns la doar 200.000 de oameni angajaţi. Nu putem să trăim doar din servicii, într-adevăr, România are cea mai slabă dezvoltare a serviciilor din Europa, dar nu putem să nu avem industrie. Trebuie găsite metodele prin care acest domeniu să fie susţinut”, a declarat Maria Grapini.
Ea a vorbit de diferitele probleme administrative şi legislative pe care un patron le întâmpină în activitatea de zi cu zi, acestea influenţând decisiv activitatea desfăşurată. În sens negativ, din păcate. “O investiţie în industrie nu e acelaşi lucru cu una în servicii, capitalul necesar demarării şi susţinerii activităţii este complet diferit, de cu totul alte dimensiuni. Nu se pot pune pe acelaşi nivel, ar trebui să fie acordate facilităţi”, a mai spus Grapini.
Radu Dimeca a vorbit despre plata TVA la încasare şi la problemele pe care această modificare le presupune.
De asemenea, Edward Pastia a declarat “Agricultura nu poate trăi fără industrie, iar în România agricultura este şi făcută de ţărani. Pe lângă dimensiunea jurnalistică a acestei afirmaţii, concluzia arată de fapt ineficienţa agriculturii. La noi muncesc ţăranii nu sunt fermieri adevăraţi. Afară, inclusiv agricultura este o industrie”. El a mai vorbit de o problemă prezentată în cadrul unei întâlniri similare desfăşurată la Braşov. Un studiu efectuat pe piaţa muncii a scos la vedere o mare problemă: deficienţa de ingineri, de specialişti în general. “Există un deficit de ingineri pregătiţi de 60%, pentru comparaţie, în Polonia acest deficit este de numai 4,5%”, a mai declarat Pastia.
Evenimentul de la Timişoara a făcut parte dintr-o amplă campanie media – Raport despre reindustrializarea Romaniei – campanie iniţiată de publicaţia “Finanţiştii” şi desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Campania se derulează la nivel naţional, prin intermediul unor dezbateri organizate în cele mai importante centre regionale: Constanţa (19 septembrie), Braşov (26 septembrie), Bacău (3 octombrie), Timişoara (10 octombrie) şi Bucureşti (17 octombrie). În cadrul acestor întâlniri reprezentanţii autorităţilor, ai comunităţii de afaceri locale, ai mediului bancar şi ai sindicatelor discută despre posibilităţile de reindustrializare a României şi impactul asupra dezvoltării locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!