Prim-vicepreședintele PSD Timiș, senatorul Eugen Dogariu, a vorbit vineri despre unul dintre pilonii programului electoral al Partidului Social Democrat, respectiv despre industrializarea României.
Departe de a mai fi un reper în domeniul industrializării, România s-a confruntat în ultimele trei decenii cu privatizări făcute într-un mod haotic, corupție, lipsa unei infrastructuri adecvate și lipsa unor politici economice coerente, ceea ce a dus la închiderea multor fabrici și falimentul unor industrii. Cei de la PSD sunt însă de părere că lucrurile ar putea fi schimbate.
„Acest program are ca scop stimularea investițiilor în zonele industriale, astfel încât să se producă mai mult în România, încercând să reducă dependența de materiile prime importate de pe piețele externe. Este, dacă vreți, o continuare a programelor inițiate anterior, încercând să trecem de la o dezvoltare bazată pe consum la una sănătoasă, orientată spre investiții.
Scopul este reducerea importurilor și, dacă lucrurile merg bine, creșterea exporturilor. Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat acest program, care propune creșterea producției industriale, creșterea produsului intern brut prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite și decarbonizarea proceselor de producție, cu accent pe creșterea eficienței energetice.
Industrializarea României este o prioritate importantă a Partidului Social Democrat, apărând și în programul de guvernare prezentat anul trecut. În acest sens, un prim pas a fost făcut deja luna trecută, când Guvernul a promovat Planul Național pentru Marea Industrie. Acest program prevede sprijin prin scheme de ajutor de stat și subvenții, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru susținerea marilor industrii”, a spus senatorul Dogariu.
Programul are trei direcții de acțiune:
Prima direcție constă în alocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de stat destinate investițiilor strategice în industria prelucrătoare, acordându-se facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro. De asemenea, vor fi create locuri de muncă, în special în regiunile unde PIB-ul pe locuitor este sub media națională.
A doua direcție vizează alocarea unui milion de euro sub formă de scheme de ajutor de stat către marea industrie pentru decarbonizarea proceselor și utilizarea eficientă a energiei. Aproximativ 30 de companii din industriile metalurgică și chimică vor primi sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar.
Ultima direcție a planului prevede alocarea a 250 de milioane de euro pentru investiții în producția de materii prime industriale, în special în sectorul construcțiilor, pentru a reduce dependența de importuri.
„Materiile prime sunt necesare dezvoltării infrastructurii. Este important să dezvoltăm industria pentru a susține investițiile naționale și a ne reduce dependența de materii prime externe.
Toate aceste elemente cuprinse în planul de industrializare sunt în conformitate cu planurile europene privind creșterea competitivității industriale, menite să reducă dependența față de piețele externe, cum ar fi cea americană sau cea chineză. România are șansa de a deveni, în următorii 10 ani, un hub tehnologic și industrial important în Europa, dacă reușim să revitalizăm marile uzine metalurgice și siderurgice, cu sprijin atât din partea sectorului privat, cât și a statului”, a adăugat Eugen Dogariu.
Un alt domeniu de interes, a explicat senatorul, este agricultura, unde „este esențial să susținem producția de îngrășăminte chimice”.
„Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele viitoare, vom avea carne de calitate și prețuri accesibile pentru români. Vom sprijini procesarea internă a produselor agricole și vom oferi subvenții pentru fermieri, asigurând astfel piețe de desfacere pentru producătorii locali.
Programul pe care l-am prezentat vizează în principal marea Industrie, dar are în vedere și IMM-urile, pentru care vom oferi facilități fiscale și bonificații pentru exporturi. Echilibrarea balanței comerciale este o prioritate, iar exporturile vor fi promovate atât în cazul marilor industrii, cât și al IMM-urilor”, a punctat social-democratul.
Trimite articolul
XCine a crescut importurile? Cine a inchis marii producatori? Cine a trimis afara din tara forta de munca? Voi si PNL-PDL! Si tot voi sa reparati? :)))
Ce gluma buna, de asta ati luat mita sa inchideti, AEM, Spumotim, Azur(aproape inchisa), Dali sau P&G, urmeaza Continental, toate 3, automotive 80% se va inchide. Mincinosilor, sunteti doar o banda de hoti, va votati singuri si furati voturile, dati spaga sa va mearga treaba, imbecililor sper sa primiti de la viata tot raul pe care il faceti!!!
Planul asta ete o gluma! Suma alocata este ridicola!
Pe de alta parte, cum se pot acorda facilitati fiscale, in conditiile deficitului bugetar urias?
Din nou se vorbeste, ca in anii 90 , de atragerea investitorilor straini. I acelasi timp, PSD deruleaza , in mod permanent , o campanie de defaimare a investitorilor occidentali. Nimic nou sub soare! Gargara pentru votantii PSD.