Muzeul Satului Bănățean a lansat aplicația audioghid cu cod QR. Este vorba despre o aplicație gratuită pentru publicul larg disponibilă în magazinul Google Play și App Store, pentru sistemele de operare Android și iOS.
Radu Dragomir este IT-ist și a făcut parte din echipa care a pus la punct aplicația.
„Aplicația ce v-o prezint este simplă, așa am dorit să o facem și permite scanarea codurilor care vor fi amplasate la intrarea fiecărui obiectiv din Muzeul Satului Bănățean, în exterior și în interior. Cu telefonul pe care toată lumea îl are în buzunar putem să scanăm codul care identifică obiectivul. Avem informație scrisă, avem informație audio în limba română și în limba engleză”, a precizat Radu Dragomir.
Practic există două coduri de scanare: unul pentru interiorul caselor din Muzeul Satului Bănățean și altul pentru exterior. După scanare, audioghidul va reda povestea locului în care vă aflați.
Astfel, obiectivele muzeului vor fi accesibile și turiștilor străini care cunosc limba engleză.
„Aplicația este făcută în așa fel încât să permită extinderea exponatelor ca număr de obiective și limbi de prezentare. Așa a fost gândită ca să se poată adăuga limbi străine ca maghiara, germana, italiana, astfel încât să putem să arătăm că Timișoara este un spațiu multicultural, care este deschis tuturor.
Tot aici în aplicație am făcut legături directe către numărul de telefon care poate să fie apelat direct, către adresa de mail, locația muzeului care ne conduce automat până la intrarea în muzeu, legătură către pagina de Facebook a muzeului, către pagina de internet a muzeului. Invităm tot toți vizitatorii să lase câte un review la sfârșitul vizitei la muzeu”, a mai spus IT-stul Radu Dragomir.
Potrivit lui Borco Ilin, purtătorul de cuvânt al Muzeului Satului Bănățean, este o aplicație cu funcție de contorizare, deci se va putea vedea de câte ori a fost folosită și câte vizite se fac la muzeu.
Aplicația Audioghid MsbT poate fi descărcată pe telefon și, ca spațiu ocupat, echivalează cu 25 de poze.
„Mai ales tinerii utilizează aceste gadgeturi, care le sunt mai facile decât nouă și iată o modalitate prin care intrăm și în această zonă a informatizării Muzeului Satului Bănățean. A doua componentă este cea legată de lipsa personalului sau suprasolicitarea personalului, atât a supraveghetorilor, cât și a muzeografilor, care nu totdeauna reușesc să facă față sau să fie disponibili pentru grupurile care vizitează muzeul. Din acest moment, mare parte din această sarcină este rezolvată prin această aplicație.
Sigur că nu poate înlocui un muzeograf în totalitate, pentru că prezența unui specialist este foarte importantă și pe lângă detaliile acestea, poate să vină cu o sumedenie de alte informații, dar ajută în mod sigur în atragerea publicului”, a afirmat conf. dr. Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean.
Aplicația conține voce în limba română și engleză pentru povestea interioarelor și a exterioarelor, texte în limbile română și engleză pentru toate cele menționate, fotografii și cod QR Deep Link smart, scanabil și cuantificabil instalat pe fiecare obiectiv de vizitare.
Aplicația a fost finanțată de Consiliul Județean Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!