Ioan Strugari a pierdut lupta cu moartea. Uţu, cum era alintat de apropiaţi, a fost internat în spital după ce medicii l-au diagnosticat cu mielită, o infecţie a măduvei spinării. Timp de o săptămână, medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să îl ţină în viaţă pe tânărul actor. La un moment dat, starea sănătăţii sale chiar s-a ameliorat, redând familiei, colegilor şi prietenilor care au vegheat la căpătâiul său speranţa.
Sâmbătă noaptea, starea sănătăţii lui Ioan Strugari s-a înrăutăţit din nou. Unul dintre rinichi a cedat din cauza unei infecţii. A urmat inima, care nu a mai putut face faţă şi a încetat să mai bată.
Cei care l-au cunoscut pe Ioan Strugari sunt în stare de şoc
“A murit un băiat bun…îmi pare rău…În ultimul meu spectacol, Oraşul nostru (spectacol în care Ioan Strugari interpreta un rol principal, n.r), joacă mai mulţi copii…ce le vom spune când vor veni să îl joace data viitoare???”, se întreabă Ion Ardeal Ieremia. “Talentul lui “venea” din aluatul din care era făcut genialul Octavian Cotescu, un actor care, dacă vi-l mai amintiţi, se subordona forţei cuvântului pe care îl rostea . ..Şi Uţu , poate inconştient, căuta să capteze materialitatea a ceea ce avea de spus pe scenă, nu e simplu, dar cu atât mai preţios atunci când reuşeşti atât”, rememorează, cu infinită tristeţe regizorul Teatrului Naţional Timişoara.
Krisztina Nagy, scenograf la Teatrul Naţional Timişoara, exprimă în câteva cuvinte ce a însemnat Ioan Strugari pentru scena timişoreană: “Cum oare se mai poate juca astăzi Albă ca zăpada, dacă prinţul zace în raclă de sticlă, pe un pat de flori…… “.
Directorul Teatrului Naţional Timişoara, Ion Rizea, spune printre lacrimi: „Suntem cu toţii, aici, în stare de şoc. Nu pot să cred că Uţu nu mai e. Ieri (sâmbătă n.r.) am stat mult aici cu el, am vorbit, Uţu era mereu tonic şi optimist şi făcea glume. Chiar începuserăm cu toţii să sperăm şi să credem în vindecarea lui. Spre seară început să se simtă rău, iar la miezul nopţii m-a sunat doctoriţa de gardă. Am stat aici şi am văzut că medicii s-au luptat din răsputeri să-l salveze, i-a tot cedat inima şi l-au resuscitat. Astăzi, duminică, în jurul prânzului, s-a stins, i s-a făcut toate procedurile de resuscitare, un sfert de oră de masaj cardiac, degeaba”,
Toţi cei care l-au îndrăgit şi admirat pe Ioan Strugari îşi vor putea lua rămas bun de la el, la catafalcul care va fi depus luni în Holul cu Coloane al Teatrului Naţional Timişoara.
„Acum ne ocupăm de formalităţi. Familia a semnat că nu doreşte să i se facă autopsie, sperăm să ni se îngăduie să-l luăm de la morgă luni dimineaţa, pentru a-i pune catafalcul la Teatru, acolo de unde amintirea lui nu va muri vreodată”, a mai spus, plângând în hohote, directorul Teatrului Naţional Timişoara.
Zâmbetul lui Uţu va mai stărui dinspre Teatru spre lume un pic, de pe bannerul cu chipul său care va fi amplasat pe faţada Palatului Culturii. Funeraliile actorului vor avea loc la în localitatea Şandra.
Ioan Strugari a fost unul dintre cei mai talentaţi tineri actori ai Teatrului Naţional Timişoara. Şi un om bun, bun ca pâinea caldă, spun toţi cei ce l-au cunoscut.
Teatrul Naţional Timişoara îşi ia rămas bun de la Ioan Strugari
„A murit un actor. A murit Uţu. Nu sunt niciodată cuvinte îndeajuns de potrivite pentru a vorbi despre moartea unui tânăr, despre moartea unui prieten drag, despre moartea unui profesionist. Teatrul Naţional Timişoara anunţă o grea pierdere pentru cultură, pentru Timişoara, pentru noi toţi.
Actorul Ioan Strugari a plecat spre o lume mai bună la numai 29 de ani, după o luptă inegală cu o boală pe cât de perfidă, pe atât de necruţătoare.
Îţi mulţumim pentru anii în care ai fost colegul nostru, îţi mulţumim pentru dragostea cu care ai ales să te dedici scenei. Îţi mulţumim pentru zâmbetul cu care ai înfruntat absurdul unei boli, pentru glumele cu care ne-ai îndulcit durerea de a te vedea luptând pentru viaţă. Îţi mulţumim pentru că ne-ai arătat tuturor ce înseamnă speranţa, chiar dacă ne-a fost dat să o vedem apoi prăbuşindu-se. Îţi mulţumim pentru că ai fost cel care va rămâne mereu în sufletele noastre, Uţu”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Teatrul Naţional Timişoara.
Ioan Strugari s-a născut în 16.12.1981, la Timişoara. A absolvit Facultatea de Muzică, Catedra Artele Spectacolului, promoţia 2007, la Universitatea de Vest Timişoara. A fost distribuit în numeroase spectacole pe scena Teatrului Naţional Timişoara:
2007 Curtean în edward după Christopher Marlowe
2007 Hans în Îngerul de foc după Valeri Briusov, regia Gregory Hlady
2007 Egor în Visul după Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu
2007 Fiul în Parcul de Botho Strauss, regia Ştefan Iordănescu
2008 Comisarul în Circuitul normal, un concept de Doru Iosif
2008 Nikolai Lvovici Tuzenbah în Trei surori, regia Ada Lupu
2008 Locotenent/Clovn în Povestea de iarnă, regia Alexander Hausvater
2009 Shakespeare în Bye, Bye America, regia Cristian Ban
2009 El în Offside, un concept de Luminiţa Tulgara
2010 Hlopov în Revizorul, regia Petru Vutcărău
2010 Prinţul în Albă ca Zăpada, un concept de Mirela Puia
2010 Paris în Romeo şi Julieta, regia Rahim Burhan
2010 Anthony în Suntem happy, regia Petre Bokor
2010 Lucius în Iulius Caesar, regia Alexander Hausvater
2011 Sam Craig în Oraşul nostru, regia Ion-Ardeal Ieremia
UPDATE: Trupul neînsufleţit al actorului Ioan Strugari va fi depus, luni, la ora 13.00, în holul cu coloane de la Teatrul Naţional din Timişoara, unde toţi cei care l-au îndrăgit îşi vor putea lua rămas bun de la el, urmând ca apoi să fie dus pentru priveghi la Şandra.
Ioan Strugari va fi înmormântat miercuri, la ora 15.00, la Timişoara, la cimitirul din Calea Şagului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!