Potrivit organizatorilor, Timișoara are un potențial deosebit pentru realizarea unui excelent triatlon urban, atât pentru concurenți, cât și pentru public.
Timișoara Triathlon este un concurs de triatlon urban, cu trasee care activează orașul străbătând mai multe cartiere și oferă totodată o largă vizibilitate locuitorilor Timișoarei prin nenumăratele puncte de observare a competiției. Sunt înscriși în concurs peste 160 de sportivi din țară și din străinătate.
Competiția cuprinde trei probe sportive – înot, ciclism și alergare – care se desfășoară succesiv. Triatlonul este un test de anduranță care necesită un efort deosebit.
Participanții pot opta pentru trei curse de lungimi diferite:
- distanță scurtă SPRINT (750 m înot + 21 km ciclism + 6 km alergare);
- distanță standard OLIMPIC (1.5 km înot + 41.5 km ciclism + 10 km alergare)
- distanță medie HALF (1.9 km înot + 90 km ciclism + 22 km alergare).
Pe distanțele OLIMPIC și HALF se poate participa și în echipe de 2-3 concurenți sub forma de ștafetă.
Program
Concursul va debuta cu proba de înot al cărei start va fi pe canalul Bega, de pe ambarcațiuni vaporetto.
⦁ Ora 8:00: Start cursa Sprint (canalul Bega – Pasarela Îndrăgostiților)
⦁ Ora 08:30: Start cursa Olimpic (canalul Bega – în dreptul parcării ISHO)
⦁ Ora 9:00: Start cursa Half (canalul Bega – stația Dacia – P-ța Badea Cârțan)
Înot – Proba are loc în canalul Bega și poate fi urmărită de către public de pe podurile Decebal si Michelangelo, precum și de pe ambele maluri, între stațiile de vaporetto Dacia și Catedrala Mitropolitană. O surpriză plăcută pentru concurenți va fi traseul organizat în aval unde vom vedea multe recorduri personale la acest concurs.
Ciclism – Se străbate un traseu închis în întregime traficului auto (Bd. I.C. Brătianu, str. 20 Decembrie 1989, Primărie, Catedrala Metropolitană, Bd. M. Viteazu, Bd. V. Pârvan, Bd. C. Coposu, str. Pestalozzi).
Alergare – Se desfășoară în zona centrală, pe trotuare și pe aleile răcoroase ale parcurilor Central, Justiției, Catedralei. Alergătorii vor avea la dispoziție suficiente puncte de hidratare adaptate temperaturilor ridicate.
Zona de tranziție – terenul de sport de pe Bd. Vasile Pârvan nr. 5, vizavi de UVT este locul în care concurenții fac tranziția între cele trei sporturi și se echipează corespunzător probei următoare. Acest timp trebuie să fie cât mai scurt deoarece este inclus în timpul total de concurs.
Poarta de finish va fi amplasată în Piața Libertății, unde vor fi delimitate zona de eveniment, scena pentru premiere și zona de refacere pentru concurenți. Pe ecranul de lângă scenă, clasamentul va putea fi urmărit live și vor fi derulate imagini din timpul competiției.
„Finish-ul la triatlon este spectaculos. Majoritatea concurenților termină cursa de Half Distance în 5 – 6 ore. Pentru mulți participanți finalizarea acestei curse este obiectivul unui antrenament riguros desfășurat pe parcursul unui an de zile”, au transmis organizatorii, Clubul Sportiv Ride Competition în parteneriat cu Federația Română de Triatlon.
Evenimentul este finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Traficul rutier, închis pe traseul evenimentului
Traseul evenimentului va fi închis traficului rutier conform programului de mai jos: 07:00 – 16:30 sectorul din sudul canalului navigabil Bega (de la Podul M. Viteazu) și 07:00 – 18:30 sectorul din nordul canalului navigabil Bega (de la Podul M. Viteazu).
Pentru a veni cât mai mult în întâmpinarea șoferilor, utilizatorii platformelor Waze și Google Maps vor fi ghidați în timp real în intervalul de mai sus pentru ocolirea închiderilor de trafic.
De asemenea, organizatorii au solicitat restricționarea traficului auto în zona evenimentului, pe următoarele artere: Bd. I.C. Brătianu, sectorul dintre Piața Iancu Huniade și sensul giratoriu de la intersecția cu str. Michelangelo (ambele sensuri); str. C. Telbisz; str. 20 Decembrie 1989 (ambele sensuri); str. Patriarh M. Cristea; Bd. M. Eminescu, sectorul dintre str. Patriarh M. Cristea și str. 20 Decembrie 1989; sugerăm limitarea accesului doar pentru riverani încă de la intersecția cu str. Michelangelo, pentru prevenirea aglomerării; Bd. C.D. Loga, sectorul dintre str. Patriarh M. Cristea și Bd. Regele Ferdinand I; Bd. Regele Ferdinand I; str. George Enescu; Splaiul Spiru Haret; pod Mitropolit A. Șaguna/Mihai Viteazu; Bd. M. Viteazu (de la intersecția cu str. Sf. Rosalia, sensul spre Catedrală); Bd. V. Pârvan (ambele sensuri); str. T. Lalescu (sensul înspre Bd. V. Pârvan); trecerea prin pasajul Michelangelo (ambele sensuri); Bd. C. Coposu (ambele sensuri); str. J.H. Pestalozzi (ambele sensuri; pe sectorul dintre intersecția cu str. Cuvin și cea cu str. Ștefan cel Mare banda 1 va fi delimitată și rămâne deschisă traficului auto) și Splaiul Nistrului (sectorul dintre intersecția cu Bd. 3 August 1919 și Bd. C. Coposu).
Citiți principiile noastre de moderare aici!