Prima etapă a înscrierii absolvenților claselor a VIII-a în învățământul profesional de stat și în învățământul dual, în anul școlar 2018-2019, se va desfășura în zilele de 15, 18 și 19 iunie 2018.
La nivel național sunt 38.345 de locuri la învățământ profesional, din care 5.542 de locuri sunt alocate învățământului dual.
Conform listei prezentate de Ministerul Educației, în Timiș sunt propuse pentru învățământul profesional și dual 896 de locuri pentru anul școlar viitor. În Timiș sunt locuri la mai multe unități de învățământ, fiecare cu mai multe specializări. Printre acestea se numără Colegiul Tehnic Elecrotimiș din Timișoara, la specializarea mecanică, Colegiul Tehnic Henri Coandă, specializarea turism și alimentație, Colegiul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara, la mecanică, Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I Timișoara, specializarea electromecanică, electric și altele, Colegiul Tehnic Valeriu Braniște din Lugoj, profilul industrie textilă și pălărie și multe altele.
O listă completă a locurilor disponibile pentru învăţământul profesional și pentru învăţământul dual, pe regiunea de Vest, în care sunt menţionaţi şi operatorii economici care vor derula stagiile de pregătire practică este disponibilă aici.
În data de 19 iunie, unitățile de învățământ cu ofertă educaţională pentru învățământul profesional și dual vor afișa lista candidaților înscriși. În situația în care diverse unități de învățământ profesional sau dual organizează preselecție la unele calificări, acestea vor afișa atât lista candidaților înscriși la respectivele calificări, cât și procedura de preselecție. Proba de preselecție sau proba eliminatorie, după caz, se desfășoară în zilele de 20 și 21 iunie, rezultatele fiind afișate în 21 iunie. Candidații respinși în faza de preselecție vor putea opta în zilele de 21 și 22 iunie pentru alte unități de învățământ cu ofertă disponibilă.
Formarea elevilor în învățământul dual este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat) – dacă elevul este înscris la învăţământul profesional sau minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) – dacă elevul este înscris la învăţământul dual.
Conform Ministerului Educației, admiterea în învățământul profesional se realizează, în fiecare etapă, astfel:
a) în cazul în care numărul de candidați înscriși nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educațional al elevului (în portofoliul educațional al elevului se are în vedere, pentru admiterea în învățământul profesional, media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%);
b) în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% media de admitere și în proporție de 30% nota obținută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ.
Conform metodologiei, candidații care nu au susținut Evaluarea Națională sau, după caz, examenul de capacitate/testele naționale/tezele cu subiect unic, sunt admiși în învățământul profesional/dual, considerându-se că media generală obținută la aceste examene este 1.
Citiți principiile noastre de moderare aici!