Conform Ministerului Educației, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poșta electronică sau telefonic datele necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță și ulterior să planifice depunerea dosarului.
După ocuparea locurilor libere, după etapa de reînscrieri, înscrierea se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, se precizează într-o notă transmisă inspectoratelor școlare județene de către Ministerul Educației.
În situația în care într-o unitate de învățământ sunt cereri mai numeroase decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale și criterii de departajare ale unității respective:
- existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
- existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;
- existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare scalară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
Chiar dacă sunt mai multe cereri care se încadrează la departajările speciale, copiii vor fi departajați și în acest caz în funcție de numărul de criterii îndeplinite.
În plus, fiecare unitate de învățământ preșcolar poate să-și elaboreze propriile criterii, care să fie aprobate de consiliul de administrație al unității și avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale, mai anunță responsabilii de la Minister.
Citiți principiile noastre de moderare aici!