Dacă inscripţiile din Parcul Copiilor, prin care copiilor cu dizabilităţi le era interzisă utilizarea echipamentelor de joacă, au fost şterse în urma articolelor de pe www.tion.ro, chiar dacă noii edili ai urbei s-au declarat şocaţi de existenţa unor astfel de interdicţii, reprezentanţii Grupului Ceva de Spus (CDS) au constatat zilele trecute că situaţia nu este singulară. Aceştia au sesizat că panouri cu texte discriminatorii – „Este interzisă utilizarea echipamentelor de către persoane cu handicap” – există şi în Parcul Carmen Sylva, Clăbucet, Prâslea cel Voinic, sau parcul din zona Steaua.
Oamenii au decis să înainteze o nouă sesizare Primăriei Timişoara.
„Grupul Ceva de Spus apreciază promptitudinea Primăriei Municipiului Timișoara cu care s-a intervenit în ștergerea instrucțiunilor discriminatorii privind interzicerea accesului copiilor cu dizabilități la echipamentele de joacă din Parcul Copiilor și salută intenția de a achiziționa și monta echipamente de joacă accesibile copiilor cu dizabilități. De asemenea vă atragem atenția că discriminarea copiilor cu dizabilități continuă în alte locuri de joacă cum ar fi în parcurile: Carmen Sylva, Clăbucet, din zona Steaua, Prâslea cel Voinic, etc. Cerem autorităților să fie consecvente în atitudinea legală și morală antidiscriminatorie și să elimine aceste inscripții din locurile publice de recreere din Timișoara. Parcurile Timișoarei aparțin întregii comunități, iar marginalizarea, excluderea şi umilirea persoanelor cu dizabilități prin astfel de inscripții este o atitudine nu doar ilegală, ci nedemnă de un oraș european”, se arată în sesizarea Grupului CDS.
Viceprimarul Dan Diaconu, în coordonarea căruia se află Direcţia de Mediu a primăriei şi gestionarea spaţiilor verzi, spune că nu a primit până acum nicio sesizare pe această temă din partea Grupului CDS. Deşi deranjat de faptul că dialogul cu această organizaţie se poartă prin intermediul presei, edilul a admis că problema semnalată este una reală, drept urmare autorităţile locale au decis să şteargă şi inscripţiile de pe panourile din celelalte parcuri.
„Sigur că problema este aceeaşi ca şi la Parcul Copiilor şi se va rezolva în acelaşi fel, inscripţiile respective vor fi şterse, pentru că nimeni nu-şi doreşte să facă niciun fel de discriminare. Din punctul meu de vedere, această dezbatere trebuie să se mute din presă. Ei (n.r. – reprezentanţii Grupului Ceva de Spus) nu au venit să discute cu noi niciodată. Spaţiul de dialog nu ar trebui să fie în presă, ci la primărie. Puteau să vină până la primărie sau să ne trimită o adresă. E ultima dată când comunicăm cu ei prin Tion. Chiar dacă problema e reală, există şi va fi remediată…”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
CDS este un grup de autoreprezentanți, persoane cu dizabilități intelectuale și fizice.
Reprezentanţii organizaţiei şi-au propus ca prin poveştile lor de viaţă să atragă atenţia societăţii asupra problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi.
„Dorinţa noastră este să fim respectaţi şi nu compătimiţi. Împreună sperăm să putem face o schimbare şi să trăim cu demnitate, bucurându-ne de înţelegere şi respect aşa cum orice om merită să fie tratat”, spun membrii Grupului de autoreprezentare Ceva de Spus.
Discriminarea copiilor cu dizabilitati este lege in parcurile din Timisoara
Protest antidiscriminare, cu carucioare, in Parcul Copiilor din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!