Institutul Național de Sănătate Publică a transmis o recomandare către toate administrațiile din țară, pentru revizuirea programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a țânțarilor, „în contextul anunțului Organizației Mondiale a Sănătății privind măsurile de prevenție pentru virusul Zika”.
„Pe fondul creșterii temperaturilor și a urgenței de sănătate publică de importanță internațională, în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică județene recomandarea de a solicita primăriilor: aplicarea planului de combatere a țânțarilor, astfel încât și fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia «Aedes albopictus»; intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc., inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import; pe fondul apropierii sezonului cald, când populațiile de țânțari de origine autohtonă încep să se înmulțească, este imperios necesară respectarea acțiunilor de prevenție”, se arată în recomandarea transmisă de INSP, trimisă în cadrul general de măsuri de prevenție destinate combaterii apariției unor eventuale cazuri de îmbolnăviri pe teritoriul României, în contextul alertei generale transmise de OMS.
La Primăria Timișoara nu a ajuns această avertizare. Robu spune că oricum anul acesta municipalitatea va avea contract pentru dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
„Nu am primit până acum această avertizare, dar este un subiect care trebuie să ne preocupe. Eu mă bucur că s-a terminat blocajul în instanță pe licitația de achiziție a serviciilor de dezinsecție – deratizare și sper să ajungem cât mai repede să și avem un contract încheiat, să nu mai fim în situația în care am fost anul trecut, când pur și simplu ne-am descurcat cum am putut, cu firmele primăriei, făcând pe diverse zone ale orașului o dezinsecție într-un regim improvizat, pentru că n-am avut operator. Acum am câștigat procesul. Procedura de licitație continuă din stadiul în care a fost în momentul în care Romprest a contestat. Nu avem cu ce să stropim, însă, nemaifiind în instanță, dacă pe absurd nu vom reuși să finalizăm licitația în termen, noi vom putea să contractăm un operator care să facă aceste operații, pentru că nu putem expune sănătatea oamenilor”, ne-a explicat Nicolae Robu.
La licitația lansată în 2013 de Primăria Timișoara s-a înscris o singură firmă, Romprest, care însă nu a îndeplinit toate condițiile din caietul de sarcini, așa că primăria a descalificat-o. Romprest a dat primăria în judecată până la urmă. În proces este implicată și firma Deraton, ca intervenient, cu care primăria avea înainte contract pentru dezinsecție. Deraton nu a depus la timp oferta la licitația de acum trei ani.
Potrivit reprezentanților municipalității, primăria a câștigat în instanță, la Tribunalul București, dar Romprest a depus contestație, care trebuie soluționată până în 14 martie. Decizia instanței va rămâne apoi definitivă și irevocabilă, cu titlu executoriu, ne-au dezvăluit oficialii Direcției de Mediu.
Dosarul a ajuns la Tribunalul București, apoi a fost trimis la Curtea Supremă, însă Curtea Supremă și-a declinat competența, așa că acesta s-a întors din nou la Tribunalul București. Dacă magistrații vor da dreptate Primăriei Timișoara, licitația va fi reluată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!