Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş nu s-a putut plânge de lipsa de activitate în anul ce stă să se încheie, cu rezultat vizibil şi la „puşculiţa” instituţiei. Nici n-a fost greu, având în vedere larga participare a firmelor din judeţ, unde inspectorii ITM au găsit în acest an aproape tot ce înseamnă neregulă în domeniul muncii. Şi, chiar dacă amenzile n-au fost întotdeauna cele maxime, suma contabilizată la finele lunii noiembrie este una bunicică, cele 3,07 milioane de lei reprezentând sancţiunile pecuniare administrate pe parcursul lui 2010, echivalând cu aproape trei sferturi de milion de euro.
Grosul, după cum era de aşteptat, l-au suportat cei 217 angajatori care au practicat munca fără forme legale, controalele ITM scoţând la iveală 371 de cazuri de muncă la negru. De aici provin peste o treime din totalul amenzilor aplicate în acest an de Inspecţia Muncii.
Paleta neregulilor este însă mult mai largă, deoarece prevederile privind repausul săptămânal (508 firme) sau de sărbătorile legale, cele privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, munca suplimentară sau garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară sunt lucruri de care sute de societăţi comerciale din judeţul Timiş par să nu fi auzit.
La toate acestea se adaugă şi binecunoscutele întârzieri la depunderea dovezilor de plată a salariilor sau a declaraţiilor fiscale, chestiunea registrului electronic fiind şi ea privită ca ceva facultativ de multe firme din judeţ (560 de cazuri).
„Ne-am confruntat chiar şi cu două situaţii în care angajatorii noştri au fost împiedicaţi să îşi efectueze controlul de specialitate”, spun cei de la ITM Timiş. O idee ce s-a dovedit în final neinspirată pentru angajatorii respectivi, care au trebuit să scoată din buzunar un supliment de amendă de 13.500 de lei.
De altfel, totalul sancţiunilor aplicate în domeniul relaţii de muncă nu a fost mai mic de 1,785 milioane de lei. Restul până la cele 3,07 milioane au provenit de la angajatorii care nu au asigurat normele de securitate şi sănătate în muncă. Au fost aplicate nu mai puţin de 4.279 de sancţiuni, căci Timişul nu a dus lipsă de accidente de muncă în 2010, din cele 162 de cazuri înregistrate pe parcursul anului un număr de opt dovedindu-se fatale pentru cei implicaţi.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!