O altă opţiune menţionată de inspectorul general, în cazul şcolilor care financiar nu îşi permit să implementeze sistemul de acces pe bază de cartele, este ca banii să vină de la consiliile locale. Problema este că, pentru acest an, consiliile locale nu au bani alocaţi pentru ceea ce-şi doresc oficialii din Inspectoratul Şcolar Timiş.
„Inspectoratul Şcolar Timiş va obliga toate şcolile să adopte această metodă. Este obligaţia unităţilor de învăţământ ca elevii să fie în siguranţă. Ieri au fost sesizate două cazuri de violenţă la Colegiul Ion Mincu şi la Shakespeare. Nu mai putem accepta ca aceste cazuri să fie tolerate. Echipamentul de pontare poate fi şi închiriat în schimbul sumei de 800 de lei pe an”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu.
Chiar dacă oficialii IŞJ Timiş vor să oblige şcolile să achiziţioneze acest sistem, ei nu au o bază legală care să le permită să facă acest lucru, spun sindicaliştii.
„Nu se poate obliga. Este decizia celor care plătesc. Dacă Inspectoratul Şcolar plăteşte, atunci poate. Sunt sume colosale. Dacă Inspectoratul Şcolar are aceste sume, dacă Ministerul Educaţiei are aceste sume, atunci se pot instala, nu e nicio problemă. Inspectoratul Şcolar nu are cum să oblige pentru că fiecare unitate are personalitate juridică, iar la aceşti bani trebuie menţionată sursa. Problema este cine plăteşte”, ne-a spus secretarul executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale din Timiş, Marius Lobază. Chiar dacă unii directori de şcoli consideră iniţiativa una pozitivă, partea finaciară reprezintă o mare problemă.
„Consider măsura stabilită şi de către minister ca fiind nu doar oportună, ci fundamental necesară. Este o măsură de protecţie în ceea ce priveşte copiii noştri. Partea financiară este într-adevăr problema spinoasă. Vom încerca să identificăm fondurile necesare şi să achiziţionăm acest sistem, dacă cumva nu vor fi disponibilizate sume din partea primăriei pentru a achiziţiona aparatura necesară. Şcoala are nişte încasări din veniturile proprii, doar că sunt şi alte obligaţii de plată”, ne-a spus directorul Colegiului Naţional C.D. Loga din Timişoara, Milin Tihomir.
Inspectoratul Şcolar Timiş vine cu o soluţie pentru şcolile care nu îşi pot achita sistemul de pontare pentru elevi şi profesori şi aruncă responsabilitatea consiliilor locale. „Încercăm să le ajutăm pe acele şcoli care nu au bani. Primăriile ar trebuie să plătească”, adaugă tranşant inspectorul şcolar general Marin Popescu.
Ideea nu este însă una care să poată fi pusă în practică prea curând. „Asupra bugetului local singurii care decid sunt consilierii locali. Pentru acest an în bugetul local nu există prinse astfel de sume”, spune Lăcrămioara Condea, consilier la Biroul de Presă al Primăriei Timişoara.
Momentan şcolile nu pot fi obligate să-şi achiziţioneze sistemele de pontare, unităţile de învăţământ nu au resurse financiare să achiziţioneze sistemul, iar consiliile locale nu au bani alocaţi pentru aceste siteme. Până vor apărea fonduri pentru implementarea acestui sistem de pontare al elevilor, absenţele vor fi monitorizate de directorii unităţilor de învăţământ pentru ca situaţia să ajungă la Inspectoratul Şcolar Timiş, iar mai apoi la Ministerul Educaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!