A fost un an plin pentru reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș. Inspectorii au desfășurat mii de controale pe întreg teritoriul județului și au aplicat sancțiuni, acolo unde au constatat că nu se respectă legislația muncii. Joi, oficialii ITM au venit în fața mai multor angajatori din Timiș, pentru a le prezenta cele mai noi modificări ale legislației muncii, dar și pentru a răspunde la întrebările celor din companii.
„După cum bine știți, începutul anului a venit cu niște modificări privind salariul minim pe economie, privind impozitarea concediilor medicale. Anul trecut, legea dialogului social 62/2011 a fost înlocuită prin legea 367/2022. În rest, valoarea tichetelor de masă a crescut. Acestea sunt modificările legislative, pe care le vom discuta cu cei prezenți în sală, din partea angajatorilor. Bineînțeles, orice întrebare sau nedumerire pe care ei o au și, dacă găsesc soluții la noi, ne bucurăm de fiecare dată”, a declarat la deschiderea seminarului inspector șef ITM Timiș Ileana Mogoșanu.
La capitolul sănătate și securitate în muncă nu au exista modificări legislative. În județul Timiș, anul trecut, controalele inspectorilor la agenții economici au găsit sute de persoane care lucrau fără forme legale iar, din păcate, au fost înregistrate și decese, unele de cauze patologice.
„În domeniul securității-sănătății în muncă n-au fost modificări legislative, dar noi venim astăzi în fața mediului de afaceri, care își desfășoară activitatea pe piața muncii a județului Timiș, să ridicăm câteva probleme pe care le considerăm deosebit de importante pentru activitatea pe care o vom desfășura în 2024, pe linie de SSM. Noi, aici, la conducerea ITM Timiș, acordăm o atenție deosebită acestei activități în domeniul SSM, pentru că înseamnă viață, sănătate, echilibru și progres, liniște și succes în firmă”, a menționat Inspectorul șef-adjunct al ITM Timiș, Pavel Kașai.
În anul 2023, ITM Timiș a fost alături și de angajați. Peste 1500 de petiții și sesizări au fost rezolvate de compartimentul Relații de Muncă. Cele mai multe plângeri au fost pe neacordarea drepturilor salariale la timp și nerespectarea anumitor clauze prevăzute în contractul individual de muncă. Inspectorii vor ca angajații să fie informați.
„Mergem foarte mult în sprijinul cetățeanului care vine și depune la noi tot felul de sesizări, cu privire la nemulțumirile în ceea ce privește relațiile de muncă. Suntem deschiși, ei pot veni să se adreseze și personal. Noi oferim consultanță, în sensul că le explicăm care este temeiul legal și ceea ce ar trebui angajatorul să respecte din punct de vedere al relațiilor de muncă. El are dreptul să depună acea sesizare, pe care noi cu celeritate o luăm în calcul, avem timp 30 de zile să-i oferim răspunsul iar, în momentul în care mergem la angajator, facem toate demersurile în a clarifica situația”, a punctat inspectorul șef-adjunct pentru Relațiile de Muncă, Daniela Iercu.
Seminarul este al doilea din acest an, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Conform datelor CCIAT, peste 130 de reprezentanți ai mediului economic din județ au confirmat participarea la seminar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!