Iar verificarea a scos la iveală ceva uimitor: chiar de sub ochii şefilor Vămii din Arad, în curtea instituţiei care e supravegheată cu oameni şi camere video au dispărut nu mai puţin de 73 de tone de motorină.
Confiscată în urmă cu doi ani, aceasta era stocată în trei cisterne, fiecare cu un cap tractor. Combustibilul s-a dovedit a fi extrem de volatil! La inventarierea cerută de Heiuş s-a descoperit că motorina dispăruse din cisterne. Cisternele fuseseră „prinse” de inspectorii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, fiind predate în custodia Vămii Arad, acesta fiind judeţul unde tirurile respectivă fuseseră „prinse”
„Eu am cerut acest control când am venit pe funcţie. Eu, contabil bătrân, aşa am considerat normal să fac inventarul să văd ce este şi ce nu este în gestiune”, a declarat Lucian Heiuş. Atunci am descoperit că acea motorină a dispărut. În urma controlului, un număr de 13 funcţionari au fost trimişi în cercetarea comisiei de disciplină. Noi cercetăm din punct de vedere administrativ acest caz, poliţia face propria cercetare, iar dacă va considera necesar poate continua acţiunea. Această comisie urmează să cerceteze şi să emită concluziile, iar în funcţie de acestea se va hotărî sancţiunea ce se va aplica pentru fiecare”, a declara Heiuş.
El îşi pune numeroase întrebări legat de acest caz, este greu de explicat cum se poate ca să dispară 73 de tone de combustibil din curtea instituţiei.
„Vă daţi seama că o asemenea cantitate nu s-a furat cu găleata, trebuia efectuată cu utilaje, transferul motorinei trebuia să lase pe jos o pată, ceva… Chiar sub geamurile şefului vămii. Nu pot să înţeleg cum o locaţie aflată sub pază permanentă din partea unei firme de specialitate, cu un om care stă în post tot timpul, să nu vadă absolut nimic. Cheile sunt lângă acel paznic, chiar dacă acesta dormea şi tot nu putea trece cineva pe lângă el să ia acea cheie fără să simtă ceva”, a mai spus Heiuş.
Iar dacă tot vine vorba de firma de pază, se pare că aceasta ar fi anunţat că a preluat în pază tirurile cu cisterne şi nu conţinutul acestora.
Cercetarea administrativă a scos la iveală fapte grave în birocraţia vamală.
„Ultimul control al inventarului s-a efectuat la 31 decembrie 2012, iar cei care l-au făcut spun că, de fapt, ei nu au cercetat şi pe teren, în cisterne, existenţa combustibilului. E greu de înţeles de ce acea cantitate de motorină nu a fost valorificată, de ce a stat atât timp în curtea vămii”, a mai declarat Heiuş.
În aceste condiţii este şi greu de estimat când ar fi putut avea loc volatilizarea lichidului combustibil.
Din verificările efectuate de Direcţia Regională de Finanţe a reieşit că sigiliile la rezervoare erau deschise şi ulterior repuse pe cisterne.
În acest moment cei 13 funcţionari vamali sunt cercetaţi de comisie. Aceasta are la dispoziţie trei luni pentru a emite conlcuziile ce vor duce la pedepsirea sau nu a persoanelor cercetate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!