Timp de două luni, între 15 octombrie și 15 decembrie, în județul Timiș se va desfășura campania anuală de verificare la exploatațiile nonprofesionale – gospodăriile populației, în vederea identificării animalelor existente și a examinării clinice a acestora. Acțiunea a devenit cu atât mai importantă cu cât pesta porcină africană a creat probleme extrem de mari în România.
„Proprietarii și deținătorii de animale iau contact direct cu medicii veterinari din fiecare circumscripție sanitară veterinară, iar aceștia din urmă pot actualiza situația circulației și răspândirii efectivelor de animale din județ și pot estima evoluția acestora pentru următoarele luni. Totodată, nu lipsită de importanță este stabilirea stării de sănătate a acestor animale, precum și instrucțiunile și sfaturile de specialitate care se transmit astfel, în mod direct populației. Costurile acțiunii sunt subvenționate de stat”, am aflat de la Adrian Popa, șeful DSV Timiș.
O altă campanie majoră, specifică perioadei, este cea referitoare la vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării, stâne sau sălașe. Deși frecvența cazurilor de rabie s-a redus simțitor în ultimii ani, boala, care se transmite și la om, este totuși prezentă în teritorii vecine județului, putând fi ușor adusă de către animale sălbatice sau animale domestice fără stăpân. În județul Timiș nu au mai fost înregistrat niciun caz de rabie în ultimii cinci ani. Totuși, autoritățile veterinare organizează anual, campanii de vaccinare a câinilor și pisicilor.
Astfel, este obligatorie vaccinarea, iar pentru câini și identificarea prin microcip, urmată de înscrierea lor în evidențele veterinare. Trebuie precizat că, acolo unde este cazul efectuării vaccinării, contravaloarea vaccinului, este suportată de stat. La fel și contravaloarea manoperei de vaccinare, pentru câinii identificați prin microcip electronic.
A treia campanie derulată de DSV Timiș este cea de vaccinare a păsărilor domestice, împotriva pseudopestei aviare. Și în acest caz vaccinarea este obligatorie, ceea ce permite ținerea la distanță a acestei boli, incurabile pentru păsări și care poate produce pagube importante prin mortalitatea deosebită și cheltuielile legate de măsurile de asanare a eventualelor focare de pseudopestă aviară. În acest caz, costurile vaccinului și ale manoperei de vaccinare, sunt suportate de către proprietarul păsărilor, conform legislației în vigoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!