Ziua de 28 aprilie este marcată la nivel internațional ca fiind Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă.
Astfel, luni, în 29 aprilie, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș invită la discuții angajatorii din județ, pentru a aduce în prim plan fenomenul de prevenție a accidentelor de muncă și a importanței respectării regulilor de protejare a celor care muncesc.
„Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă”, transmit cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.
Este și o zi în care colegii sindicaliști aduc un omagiu celor care fie și-au pierdut viața pe câmpul muncii, fie au rămas cu sechele.
„În aceeași zi de 28 aprilie, mișcarea sindicală din toată lumea comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.
Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar”, adaugă reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.
Cu ocazia întâlnirii dintre reprezentanții ITM Timiș și angajatori, vor fi premiați zece reprezentanți ai firmelor din județ, care au peste 100 de salariați și nu au avut niciun incident în sfera SSM, în ultimii cinci ani.
Conform Organizației Mondiale a Muncii, la nivel mondial, peste 300 de mii de muncitori suferă accidente de muncă, iar alți peste 160 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de boli profesionale. Aceeași organizație mai estimează că în jur de 2,3 milioane de persoane își pierd viața în accidente de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!