O hotărâre va fi luată la mijlocul lunii decembrie. Consiliul Local Timișoara a decis, printr-un proiect de hotărâre, desființarea Colegiului Ion Mincu din urbea de pe Bega, mutarea elevilor și a profesorilor la alte școli, în funcție de profil și folosirea clădirii colegiului (din zona Pieței 700) de către elevii de la Liceul Nikolaus Lenau.
Mutarea poate fi făcută doar dacă Inspectoratul Școlar Județean Timiș își dă acordul. Inspectorii au timp până în 14 decembrie să ia o decizie, și în funcție de hotărârea lor se va da verdictul: cei aproximativ 1.000 de elevi și 80 de profesori rămân sau pleacă. Inspectorii vor comunica decizia lor reprezentaților Primăriei Timișoara în 15 decembrie.
În ședința Colegiului Prefectural Timiș, desfășurată la finalul acestei săptămâni, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eva Andreaș, a cerut lămuriri inspectorului școlar general, Aura Danielescu, vizavi de această situație care a pus multă lume pe „jar”.
„Există o metodologie prin care se reglementează pașii până se va ajunge la votul final. Consiliul Local a procedat la emiterea unei hotărâri într-un proiect de rețea privind reorganizarea, inclusiv propunerea de dizolvare totală a Colegiului Mincu. Această propunere vine după o discuție cu reprezentanții Inspectoratului școlar. De fiecare dată când s-a dorit o reorganizare s-a recurs la o formă sau alta de manifestare, s-a manipulat într-o formă sau alta. Astăzi avem un număr foarte mare de unități de învățământ tehnologic, unele sunt școli cu care funcționăm pe hârtie, fără să putem demonstra că ei există la modul real, că ei există în sălile de clasă. E momentul să ne dăm seama că noi de fapt consumăm banii publici, e momentul să recunoaștem că nu e bine”, a spus Aura Danielescu.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș trebuie ca, până în 15 decembrie, să transmită primăriei dacă sunt sau nu de acord cu dizolvarea Colegiului Ion Mincu.
„Dacă spunem da, urmează să se dizolve Colegiul Ion Mincu, dacă spunem nu, Consiliul Local nu va emite hotărârea. De ce Colegiul Ion Mincu? Colegiul Mincu este o unitate de învățământ care are o vechime foarte mare, într-adevăr. În urmă cu patru ani, Liceul de Poștă și Telecomunicații a fost absorbit de Colegiul Ion Mincu. Atunci a avut loc această fuziune în liniște, gândindu-ne că se va întări Colegiul Mincu. Cei de la Mincu au un procent de promovare undeva între 27% și 35% la Bacalaureat. Dacă va primi votul în ședința noastră din 14 decembrie, copiii nu au decât de câștigat. Copii de la Arhitectură se vor duce la Liceul de Arte Plastice, unde media de acces este una mult superioară față de cea a celor de la Mincu, un internat modern, nu în situația în care suntem acum la Mincu, cu o cantină închisă și sume imense plătite la utilități. Clasele de la fostul Liceu de Poștă și Telecomunicații ar fi redirecționate către Liceul Emanuil Ungureanu, al doilea liceu tehnologic ca și valoare în Timișoara”, a declarat Aura Danielescu.
Profesorii vor urma elevii, spune Aura Danielescu, și neagă faptul că ar rămâne fără ore, deși s-ar putea ca unii dintre ei să aibă nevoie de completări de normă și să predea și la alte școli pentru a ajunge la numărul de ore necesar.
„Colegii noștri profesori se vor duce în școli unde orarul este mult mai strict, unde orele trebuie să fie ore. Vor fi stiuații unde, aproximativ 15%, colegii vor avea nevoie de completări de normă”, a mai menționat inspectorul școlar general de Timiș.
Articole pe aceeași temă:
Liceul Lenau vs. Colegiul Ion Mincu. Primăria Timișoara desființează un liceu vechi de 50 de ani.
Zeci de profesori și părinți la ISJ Timiș pentru a discuta soarta Colegiului Ion Mincu
Citiți principiile noastre de moderare aici!